"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 14 noiembrie 2017

"Bafta si mult noroc" traducerea articolului "Good luck and much luck" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Good luck and much luck” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/articles/articles-english/Articles%20English%202017/good-luck-and-much-luck-nov-11/





A creşte porumbei nu este totuna cu a creşte pui, porci sau, să zicem, a planta flori sau altceva. Nu reproducem porumbeii cu intenţia de obţine o anumită culoare sau altă caracteristică legată de aspect, obiectivul nostru este de a obţine porumbei buni.

Porumbei care să iasă în evidenţă.

Care sunt porumbeii buni? Asta diferă de la crescător la crescător. Ceea ce reprezintă o pasăre bună pentru unul poate să nu fie destul de bună pentru altul, în funcţie de poziţia pe care se află în sportul columbofil.



Diferit

Ceea ce ne diferenţiază pe noi crescătorii de porumbei este de asemenea faptul că vrem să reproducem porumbei cu caracteristici precum un bun simţ de orientare, voinţă, rezistenţă, viteză, sănătate naturală şi, foarte important, porumbei care să se ataşeze de teritoriul lor. Toate aceste caracteristici nu sunt observabile cu ochiul liber.

În această privinţă, mă gândesc uneori la Gust Janssen, cel care l-a reprodus pe „Olympiad 003”. Am fost odată la el în crescătorie cu nişte columbofili străini. Aceştia studiau porumbeii cu mare atenţie şi foarte amănunţit, în special ochii acestora.

„Pot să analizeze cât vor de mult, însă ceea ce caută nu vor putea vedea niciodată cu ochiul liber”, mi-a spus Gust.

Ce voia să spună era faptul că noi oamenii nu putem vedea ceea ce contează cu adevărat. Cât de multă dreptate avea.

Cu această remarcă au dispărut multe teorii. Mă gândesc la acei crescători care susţin că sunt capabili de a forma perechi bune de reproducţie. Unii chiar plătesc pentru asta.



Gust Janssen, cel care l-a reprodus pe Olympiad 003 al lui Leo Heremans



Coincidenţă

De asemenea m-au fascinat mereu porumbeii cu adevărat buni. Ce am observat: majoritatea crescătorilor care au reprodus o pasăre extraordinară susţin că au reuşit asta prin pură coincidenţă.

De aceea adesea spun:

„Un cuplu de matcă nu reproduce un porumbel bun, dar un porumbel bun face un cuplu de reproducţie bun.”

Ce vreau să spun este: dintr-odată, în mod neaşteptat apare un super porumbel. Ulterior, părinţii acestui campion sunt cunoscuţi şi recunoscuţi ca buni reproducători. Foarte des obţinem un super porumbel din cupluri care ne surprind.

Există vreun crescător aşa de norocos să reproducă doar campioni dintr-un cuplu de aur? Deloc. Se întâmplă foarte rar ca acelaşi cuplu să reproducă un alt campion.

Acum poate înţelegeţi de ce se recomandă să schimbaţi perechile de reproducţie iar şi iar, aşa cum aproape toţi campionii o fac, chiar dacă o pereche a reprodus un super porumbel înainte.

Ceea ce aveţi nevoie pentru a reproduce porumbei buni sunt părinţi care să aibă genele potrivite şi, chiar mai mult… o mulţime de noroc!



Din nou

Îndrăznesc să spun că „006” al meu este un super porumbel. El a câştigat o mulţime de locuri întâi, împotriva multor păsări. A câştigat chiar şi un loc întâi provincial (Antwerp), de la Argenton, pe vreme rea, cu un avans de 10 minute.

La Argenton este o distanţă destul de lungă.

Tatăl lui „006” este un import. Este fiu din perechea „Extreem” x mama „Leeuw”, de la Wouters.

Mama lui „006” este, de asemenea, un import. Ea provine de la Hermans.

„13-006” nu este doar un bun zburător, el a reprodus pui buni, de asemenea. Şi pui proşti, bineînţeles, aşa cum toţi porumbeii o fac, indiferent de cât de buni sunt.

Orice crescător cinstit va recunoaşte că super reproducătorii lui dau şi rebuturi din când în când.

Aşa cum am spus „006” a reprodus pui buni, însă anul acesta „bun” nu a fost suficient pentru noi. Am vrut să reproducă super păsări.

De aceea l-am împerecheat cu cea mai bună femelă reproducătoare, „264”, care a dat porumbei cu adevărat buni, cu diverşi masculi.

Aşadar „006”, fantasticul zburător împerecheat cu „264”, cea mai bună femelă reproducătoare? Ce ar putea merge prost cu o astfel de pereche de vis?

Puii lor arătau foarte bine, întradevăr. De fapt, doar un singur lucru a fost în neregulă cu ei. Erau prea proşti sau prea leneşi, sau ambele, pentru a câştiga un premiu.



Cuplurile de reproducţie

Crescătorii din estul îndepărtat vorbesc uneori despre cuplurile de aur. Săracii de ei!

Imaginaţi-vă un crescător şi pe super porumbelul lui. Ar fi foarte simplu pentru el să reproducă 8 pui din aceeaşi părinţi, în fiecare an. Asta înseamnă 40 de pui, toţi fraţi şi surori ai campionului, în 5 ani.

Totuşi, cine are 5 porumbei campioni din aceeaşi pereche? Gândiţi-vă!

Nu cred în cuplurile de aur. Dar cred în super reproducători şi acest lucru este diferit.

Ce vreau să spun prin super reproducători, vă întrebaţi?

Pentru mine asta înseamnă perechi care produc unul sau doi pui cu adevărat buni, an de an. Nu mai mult? Întradevăr, nu mai mult.

Cuplurile de aur de care vorbesc aceşti străini există doar în imaginaţia lor. Şi pe site-urile de licitaţii de pe Internet.



Împerecherile libere

Dacă am dreptate şi cred că am dreptate, şi dacă norocul este atât de important, de ce să nu permitem porumbeilor să-şi aleagă singuri partenerul? Întradevăr, de ce nu?

Dar cu o singură condiţie: ar trebui să aveţi doar porumbei buni în crescătorie, porumbei care au demonstrat deja. Astfel de păsări posedă genele corecte.

Uneori auziţi crescătorii spunând:

„Dacă aveţi un bun zburător, iar fratele de cuib nu este atât de bun, atunci acest frate de cuib va fi un bun reproducător”.

Mare prostie, dacă mă întrebaţi pe mine.

Eu prefer puii dintr-un bun zburător. Îmi plac chiar mai mult decât fraţii sau surorile sale.

Unii vorbesc despre linii de porumbei care reproduc doar campioni. Din nou o prostie. Este vorba de vânzători. S-ar putea ca aceşti tipi să aibă câţiva porumbei buni, dar câţiva nu este deajuns de bun, din punct de vedere comercial. Ei trebuie să poată vinde cât mai mulţi porumbei din aceste „linii bune”.

Şi aici sunt norocoşi, linii bune sau consangvini sunt tot ce-şi doresc cumpărătorii naivi.

Cu toate acestea este cunoscut faptul că păsările cu adevărat bune zburătoare sunt reproduse din încrucişări.



Zburătorii

Unii oameni se întreabă:

„De ce anumiţi crescători obţin rezultate bune, iarăşi şi iarăşi?”

Răspunsul e simplu: aceştia nu-şi vând cei mai buni zburători, nici măcar pe sume importante de bani.

Ei au nevoie de aceşti campioni în compartimentul de matcă.

„Şi de ce alţii se plafonează după câţiva ani de succes?”

Pentru că au căzut în capcana banilor şi şi-au vândut cei mai buni zburători. Ei au păstrat fraţii şi surorile şi au început să reproducă din aceştia.

Din păcate, sau ar trebui să spun din fericire, sportul columbofil nu este atât de simplu.






Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu