"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



vineri, 19 februarie 2016

Viata de porumbel - VIII. Braconierul, de Marius Nicolae

Capitolul VIII
BRACONIERUL


“Oamenii sunt ca apa. Îşi găsesc singuri propriul nivel.”
-          John C. Maxwell”


“Last Blue” a ajuns într-o crescătorie străină. Era împreună cu o mulţime de porumbei. Unii dintre ei, puţini la număr, aparţineau crescătoriei, însă majoritatea erau la fel de străini ca şi el.
Putea percepe starea generală de tensiune şi de stres, amplificată de aglomeraţia porumbeilor.
Cu câteva ore în urmă a fost scos cu brutalitate din cutie şi a simţit cum îi sunt retezate majoritatea penelor din aripa stângă. S-a zbătut, încercând să scape din mâna braconierului(8), dar nu a reuşit.
Apoi a fost aruncat pe podea. Instinctual, şi-a deschis aripile pentru a zbura, însă s-a dezechilibrat şi a căzut. A înțeles că nu va mai putea zbura prea curând. Nu atât din cauza rănii provocate de uliu, cât datorită mutilării la care fusese supus de către acel om rău.
Mâncarea le era aruncată pe podeaua crescătoriei, o singură dată pe zi. În scurt timp a învăţat că trebuia să fie foarte rapid pentru a prinde câteva boabe. Apa, în schimb, era întotdeauna la discreţie, dacă apă se putea numi acel lichid verde şi vâscos. Aceasta era întotdeauna completată, ci nu schimbată.
Era trist. Dar nu va renunţa niciodată. Va încerca să scape din această închisoare.

***

Şoferul se deplasa cu viteză mare spre Ploieşti. Trebuia să ajungă să lase, unui anume Ionel, şi cutia cu acel porumbel rănit pe care i-l înmânase cunoştinţa sa, acel columbofil ciudat, Andrei.
-         Ce or fi găsind aceşti oameni la aceste păsări? se gândea el, cu voce tare. Atâtea sacrificii, bani aruncaţi pe fereastră. Auzi! Să trimiţi porumbelul cu maşina la destinaţie.
Din cauza ploii dese, aproape că nu a zărit autostopistul. A oprit totuşi la câţiva metri mai departe, deoarece prefera să aibă un partener de discuţie. Mai avea destul de mulţi kilometri de parcurs.
La un moment dat, privirea autostopistului a căzut pe cutia de pe bancheta din spate a maşinii.
-         Eşti columbofil? îl întrebă repede acesta.
-         Nu. Îi fac doar un serviciu unei cunoştinţe. Mie unul nu prea îmi plac păsările şi animalele, în general, răspunse şoferul.
-         Eu cresc porumbei. Mă pot uita la el, te rog?
Fără să mai aştepte răspunsul şoferului, autostopistul a scos porumbelul din cutie şi l-a examinat. A simţit muşchii elastici care încadrau sternul lung. I-a desfăcut aripile, analizând cu atenție remigele primare(9). A observat că ultimele patru sunt aproape egale ca mărime, între acestea şi celelalte şase existând un decalaj vizibil. Cu siguranţă avea în mâini o pasăre deosebită.
-         Nu pare un porumbel prea reuşit, minţi el. Care-i povestea lui?
Ştiu doar că a fost rănit de uliu, iar cunoştinţa mea l-a reparat. Acum îl duc adevăratului proprietar.
Autostopistul şi-a deschis telefonul, s-a conectat la Internet şi a căutat seria inelului.
Când a descoperit rezultatele obţinute de acest porumbel, inima a început să-i bată cu putere. Trebuia să aibă această pasăre în voliera sa. Se putea mândri cu acest porumbel în faţa tuturor cunoştinţelor. Va fi şi el în rândul lumii. Iar dacă îi va oferi cineva o sumă destul de bună, de ce nu, îl va vinde.
-         Nu-i înţeleg pe acei columbofili care spun că iubesc porumbeii, dar în schimb îi trimit în concursuri, la sute de kilometri distanţă. Săraca pasăre! Câte o fi îndurat? Eu cresc porumbei doar de plăcere, minţi iarăşi autostopistul.
-         Nu ştiu ce să zic. Nici eu nu sunt de acord cu această pasiune, dar nu e treaba mea.
-         Eu aş putea să-i ofer o viaţă adevărată, fără să fie nevoit să zboare mii de kilometri pentru a obţine, în cel mai fericit caz, o cupă pe care să se depună praful.
După o scurtă pauză, autostopistul a simţit că sosise momentul pentru a-şi formula cererea. Spera că îl sensibilizase destul pe acest şofer, novice în ale sportului columbofil.
-         Dă-mi-l mie, te rog! Nu cred că va supravieţui în starea în care se află, dacă ajunge pe mâna stăpânului nemilos.
-         Am promis să-l duc la destinaţie. Nu pot face una ca asta. Ce să-i spun omului?
-         Spune-i că a murit, îi sugeră autostopistul. Şi nici nu eşti prea departe de adevăr. Starea lui este critică.

***

-         Ştii de ce niciodată un braconier nu va putea obţine rezultate cu porumbeii?
Lui Ionel îi plăcea să testeze modul de gândire al prietenului său.
-         Păi în primul rând, cred că un braconier nu va putea să-şi formeze o familie proprie de porumbei. Chiar dacă ar descoperi un super porumbel nu va şti cum să procedeze cu el. De regulă, îl va vinde cu prima ocazie.
-         Ai dreptate, încuviinţă Ionel.
-         Şi, apoi, permiţând accesul în crescătorie porumbeilor străini, nu va reuşi niciodată să aibă păsări sănătoase. Fiecare porumbel va veni cu propriile boli şi propria imunitate.
-         Şi asta e adevărat. Dar cel mai important aspect este acela că braconierul le va lua porumbeilor cea mai mare plăcere, aceea de a zbura liberi. Porumbeii vor simţi asta şi niciodată nu se vor putea ataşa de crescătorie sau de crescător. Iar această moştenire o vor transmite generaţiilor viitoare.
-         Eu, continuă Mircea, cred cu tărie că un braconier este un hoţ, iar hoţul nu va oferi niciodată porumbeilor o alimentaţie corespunzătoare, ce să mai vorbim de programe de pregătire şi recuperare.  Pentru că mentalitatea hoţului este aceea de a fura, nu de a oferi. Însă, odată cu porumbelul, braconierul nu poate fura şi stilul de lucru al columbofilului.
-         Şi totuşi aceşti oameni sunt un rău necesar, în anumite momente. Ei ajută, într-un fel, la selecţia porumbeilor.
După un timp, Mircea întrebă:
-         Dar de ce ai pornit discuţia asta? Încă te gândeşti la posibilitatea ca “Last Blue” să fi ajuns în mâinile unui astfel de om, nu?
-         Cel puțin aşa ar mai fi o speranţă.
Apoi continuă:
-         Săptămâna trecută am sunat-o pe doamna Otilia, femeia din Polonia care a avut grijă de “Last Blue”. S-a întristat foarte tare când   i-am dat ultimele veşti. M-am oferit să-i trimit doi pui albaştri fiului său. M-a refuzat, spunând că au mai avut această discuţie, iar băiatul i-a spus, citez: “Porumbelul albastru se va întoarce la mine, mamă. O să vezi!”
-         Ştii ce? Simt că şi tu crezi asta, îi spuse tânărul.

***

Zilele treceau una după alta, la fel de monotone şi triste, doar porumbeii aflaţi în crescătoria braconierului erau mereu alţii.
“Last Blue” putea observa cum porumbeii din compartimentul alăturat sunt forţaţi să zboare afară, în repetate rânduri pe timpul zilei. Strategia braconierului era una foarte simplă, dar foarte eficientă. Înălţa porumbeii, iar atunci când în stol intra un porumbel străin, aceştia erau chemaţi la mâncare. Porumbeii, întotdeauna flămânzi, coborau rapid, iar străinul nu avea nicio şansă. Mai ales puii picau foarte uşor în capcana braconierului. Erau destul de mulţi porumbei mutilaţi de sofisticatele dispozitive de prindere ale acestuia. Acoperişul crescătoriei era plin de tot felul de capcane.

Porumbelul albastru privea afară, prin plasa volierei. La orizont putea zări munţii, iar undeva, dincolo de aceştia, ştia că se află copacul cel înalt şi acoperişul albastru.

***

“Inteligenții joacă roluri față de alții. Proştii joacă roluri față de ei înşişi şi, dacă sunt prea proşti, reuşesc să se înşele singuri.”
-          Garabet Ibrăileanu


-         Haide să-ţi arăt ce păsări noi am în volieră, zise braconierul, către tânărul său ucenic.
-         Ai prins ceva nou? întrebă iute acesta.
-         Bineînţeles. Mai ales puii tardivi(10) merg foarte bine pe vremea asta. Fraierii scot pui din porumbeii care au zburat bine în concursuri, iar ce nu prinde uliul, prind eu, se lăudă el, zâmbind.
Au intrat în volieră, iar braconierul a prins cu brutalitate o porumbiţă solzată.
-         Vezi solzata asta? Are inel de Bulgaria. Am prins-o astă vară, în timpul zborurilor. O să o împerechez cu olandezul albastru, pe care   l-am luat la schimb pe un porumbel bătrân, scăpat din matca unui columbofil vecin.
-         Câte perechi bagi la reproducţie anul viitor?
-         În jur de patruzeci. Trebuie să scot mulţi pui, deoarece de regulă doar puţini trăiesc.

Tânărul vedea condiţiile precare în care erau ţinuţi porumbeii şi înțelegea motivul pentru rata mică de supravieţuire a puilor.
Uşa crescătoriei aproape că nu se mai putea deschide, din cauza găinaţului depus pe podea.
-         Şi cu restul ce faci? întrebă acesta, uitându-se de jur împrejur. Ai peste două sute de păsări aici.
-         Pe cei fără valoare îi vând, evident. Le-am fabricat pedigree frumos colorate. Merg bine, mai ales în târguri.
-         Puii prinşi îi înveţi la tine?
-         Depinde. Cam ştiu de unde sunt fiecare. Le cunosc seriile inelelor la aproape toţi columbofilii din zona noastră.
Braconierul râdea cu gura până la urechi. Se simţea bine, oferind lecţii de braconaj. Se simţea deştept. Îl bătu pe umăr pe tânărul ucenic, spunându-i:
-         Vreau să-ti arăt ceva deosebit. Un mascul albastru de anul ăsta, pe care l-am luat de la un şofer. A fost rănit de uliu. Are rezultate foarte bune, i-am găsit seria pe net. E pe aici pe undeva.
Prindea cu mişcări subtile toţi masculii albaştri din crescătorie, le verifica seria, apoi, nemulţumit, îi arunca pe podea cu brutalitate. Devenea din ce în ce mai agitat.
-         Nu se poate! Trebuie să fie aici undeva. I-am tăiat cu foarfeca aproape toate penele dintr-o aripă.
După câteva minute, tânărul ucenic îl întrebă:
-         Te-ai gândit că fiind pui de anul ăsta, probabil, nu avea năpârlite ultimele remige?
Braconierul îşi dădu fesul jos şi se scărpină în cap, gândindu-se la cele spuse de tânăr.
-         Despre ce naiba năpârlire vorbeşti? Ieri era aici.
Apoi a deschis brusc trapa, gonind afară porumbeii.
-         Îi scot la zbor. Dacă a scăpat cumva şi mai este prin zonă, o să mi-l aducă înapoi. Pe vremea asta majoritatea columbofililor îşi ţin porumbeii închişi.
-         Nu îţi e frică de uliu? E zăpadă afară.
-         Ce mai contează unul în plus sau în minus, îi răspunse braconierul. Are balta peşte. Şi, oricum, toţi la un loc nu valorează cât acel mascul albastru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu