"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 11 februarie 2016

Viata de porumbel - IV. Sezonul de concursuri, de Marius Nicolae

Capitolul IV
SEZONUL DE CONCURSURI


“Nu îndrăznim nu pentru că lucrurile sunt dificile, ci pentru că nu îndrăznim lucrurile sunt dificile.”
-          Seneca

Este întotdeauna fascinant să urmăreşti zborul porumbeilor la întoarcerea din concursurile columbofile, în special cu un vânt uşor din față sau chiar fără vânt, pentru că în astfel de condiții ei zboară la altitudini mai joase.
Este remarcabil cum aceşti porumbei zboară în stol compact, cu aceeaşi viteză. Uneori, se pot vedea alți porumbei care depăşesc stolul, însă aceştia se află la o altitudine diferită, acolo unde viteza vântului este mai mare.


Era pentru prima dată când trăia o asemenea experienţă. Până la un anumit moment, totul decursese aproape identic: prinderea şi introducerea în coş, călătoria până la locul de lansare. Însă aici, în loc să fie eliberat, a fost introdus în alte coşuri împreună cu alți porumbei. Iar aceşti porumbei nu erau pe aceeaşi frecvenţă cu el. Şi-a dat seama repede că şi ei se simţeau la fel de străini în acel mijloc de transport care-i ducea departe.



Din când în când, atunci când maşina de transport se oprea, putea să-şi reseteze busola internă pentru a identifica poziţia crescătoriei. Cu cât distanţa se mărea, cu atât acest lucru era mai dificil.
Imediat după eliberare, “Last Blue” s-a ridicat cât mai sus în aer, încercând să identifice direcţia corectă către casă. Un stol imens s-a format, fiecare porumbel căutând să-şi găsească propria individualitate, dar în acelaşi timp să se adapteze şi la noile frecvenţe.
După câteva tururi de recunoaştere, stolul s-a spart la început în două, apoi, cu cât se apropiau de destinaţie, în cât mai multe grupuri compacte.
Porumbelul albastru zbura în fruntea unui mic grup, schimbând periodic altitudinea, în căutarea unui vânt favorabil. Ar fi dorit ca vântul să-l împingă din spate, însă, în acea zi, acesta bătea dintr-o direcţie laterală. Şi-a dat seama la timp că micul stol cu care zbura se abătea de la traiectorie, datorită acestui fapt. A părăsit stolul, fără nicio reţinere, redresându-şi direcţia de zbor.
Era singur. Ajunsese deja în locurile cunoscute, ştia că mai avea puţin până acasă. Apoi a văzut copacul înalt şi acoperişul albastru. A coborât direct pe trapă şi a intrat în crescătorie.

***

Cele mai frumoase momente din sportul columbofil le reprezintă, cu certitudine, momentele întoarcerii păsărilor din concurs.
-       Oare care o să vină primul? se întrebă Ionel, cu voce tare.
Bărbatul nu dormise aproape deloc noaptea trecută, gândindu-se la puişorii de porumbel. Îşi pusese mari speranţe în aceşti pui, încă de pe vremea când îşi alcătuia în minte perechile de reproducţie. Noaptea trecută a fost prima pe care aceştia o petrecuseră departe de casă, în maşina de transport a clubului. La antrenamentele private lucrurile erau simple, în schimb concursurile oficiale erau mult mai dificile, pe de o parte porumbelul avea de parcurs o distanţă mult mai mare, pe de altă parte va trebui să parcurgă această distanţă în compania miilor de porumbei străini. Erau destul de mulți aceia care se pierdeau,     lăsându-se purtaţi de inerția stolului.
Ionel a aflat ora lansării, cunoştea distanţa aeriană, de asemenea, cu ajutorul Internetului a identificat şi direcţia şi intensitatea vântului la acea oră. Bazându-se pe experienţa proprie, a putut uşor să calculeze ora sosirii celor mai buni porumbei.
S-a uitat la ceas şi şi-a spus că mai avea cel puţin o jumătate de oră de aşteptat, până la sosirea primului porumbel sau până la primirea întâiului telefon. De obicei, columbofilii norocoşi sunt aşa de entuziasmaţi, atunci când le sosesc primii porumbei, încât îşi sună câţi mai mulţi prietenii, anunţându-i de sosirea fruntaşilor.
Fiecare columbofil aşteaptă întoarcerea propriilor păsări din concurs într-un mod unic. Unii preferă să facă asta împreună cu prietenii şi familia, alţii preferă să fie în compania unei sticle de bere. Sunt destul de dese şi cazurile în care doi sau mai mulţi columbofili aşteaptă primii sosiţi împreună, de obicei în crescătoria celui mai bun dintre ei, emoţiile fiind mai uşor de stăpânit atunci când eşti înconjurat de oameni care au aceeaşi pasiune ca şi tine. Există şi categoria celor care nu acceptă vizita nimănui în ziua concursului, de teamă ca nu cumva să li se fure secretele columbofile.
-       Indiferent de grupa din care fac parte, îşi zise Ionel, îi poţi uşor deosebi pe aceia care au obţinut rezultate bune. Cu mult înainte de desigilarea ceasurilor de concurs. Aceştia se fac remarcaţi pe uliţele  satului, afişând un zâmbet larg. În schimb, pe cei care au pierdut nu o să-i poţi vedea la faţă prea curând. E în firea omului să fie aşa.
Bărbatul trăia la intensitate maximă aceste minute. Ochii îi erau îndreptaţi către cer, de parcă ar fi vrut să hipnotizeze însuşi vântul, pentru a-i aduce mai repede puişorii acasă.
Dintr-odată a observat sus pe cer un punct. Punctul a devenit din ce în ce mai mare. Putea vedea că e vorba de un porumbel. Acesta a trecut pe deasupra crescătoriei, purtat de vânt, timp în care bărbatul a încercat să ghicească vecinul norocos, după care porumbelul s-a întors brusc şi a aterizat pe trapă.
-         Asta înseamnă să dai lovitura, îşi zise Ionel. Oamenii care cunosc acest sentiment nu renunţă la el, aşa de uşor.

Telefonul suna. Era Mircea, vecinul columbofil. Ionel se grăbi să-i răspundă:
-         Alo!
-         Salutare vecine! Ia spune-mi, pe la ce ora crezi că vor începe să soseasca primii porumbei?
-         Păi deja au început, îi spuse Ionel, cu emoţie în glas. “Last Blue” este deja în volieră.
Mircea a rămas un timp mut, apoi continuă:
-         Eşti mare, vecine! Felicitări! Eu unul îi asteptam mult mai târziu. Vântul a bătut cu putere din lateral. Nu ştiu de vreun alt porumbel sosit în zona noastră.
Ionel, însuşi, era uimit de performanţa puiului. Provenea dintr-o familie de păsări renumită pentru zborurile pe distanţe lungi, nu se aşteptase să sosească aşa de rapid de la un concurs de viteză.
-         E doar prima etapă. La toamnă se numără bobocii, glumi acesta.

***

Etapă după etapă, “Last Blue” devenea din ce în ce mai bun. Mai avea de trecut de un singur hop: concursul derby cu puii din acel an, cu lansarea din Ucraina, localitatea Nikolaev, de la peste cinci sute de kilometri distanţă aeriană.
-         Ceva nu e în regulă cu “Last Blue”, pot simți asta, îi zise Ionel, mai tânărului său vecin.
-         Probabil nu este complet recuperat. Sau, probabil, încă mai suferă după pierderea solzatei, de acum două etape.
-         Nu. Nici una, nici alta. Este neliniştit. Simte ceva. Sau doar eu simt asta. Nu ştiu sigur.
-         O să-l angajezi sau nu la Nikolaev? îl întrebă Mircea.
-         Nu. Sub nicio formă. Ceva, din interiorul meu, îmi spune că trebuie să-l opresc acasă.
Îmbarcarea porumbeilor pentru etapa derby s-a realizat într-o zi de joi. Pentru că Ionel avea ore la şcoală, a rugat un prieten să-i îmbarce păsările, dându-i instrucţiuni exacte în legătură cu seriile inelelor porumbeilor, care trebuiau angajaţi la acest concurs.
Seara, în faţa volierei, bărbatul a rămas încremenit pentru câteva minute. “Last Blue” nu era nicăieri. Nu putea concepe aşa ceva. A fugit către club şi a verificat fişa de îmbarcare. Dintr-o eroare de citire, “Last Blue” fusese îmbarcat pentru această etapă.
Ziua următoare, un cutremur de pământ s-a produs în apropierea zonei de lansare.
Concursul a fost o catastrofă. Doar cinci la sută din porumbeii participanți au ajuns acasă în prima zi. Apoi câţiva în săptămânile următoare.

“Last Blue” nu s-a aflat printre norocoşi.

© Marius Nicolae

Continuarea, aici:
V.Un porumbel rătăcit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu