"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 4 iunie 2015

"Lucruri utile pentru orice columbofil - partea a doua", traducerea articolului "Good to know - part two", de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Good to know (part 2)” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

Păstrarea ouălelor
Uneori, doriți să mutați ouălele sub doici şi apare o mică problemă. Datele trebuie să corespundă.
Dacă ouăle din care doriți să scoateți pui sunt depuse înainte decât ouăle doicilor nu este nicio problemă. Dacă ouăle sunt luate de sub porumbei, imediat ce aceştia au depus cel de-al doilea ou, acestea pot fi păstrate, în siguranță, timp de o săptămână, la o temperatură cuprinsă între 7 şi 17 grade Celsius şi întoarse o dată pe zi.
Nu le puteți în frigider!
Atunci când doicile depun propriile ouă (cel mult o săptămână mai târziu) le puteți schimba, fără probleme.

Sedochol
Sedochol-ul este un produs înregistrat, deci, nu poate fi un gunoi. Acesta conține metionină, colină şi sorbitol.
Sedochol-ul este destinat „animalelor al căror sistem digestiv este deteriorat sau nu funcționează corect, sau atunci când nu năpârlesc bine, având un efect de calmare a ficatului”.
Este un produs foarte bun pentru porumbeii care participă la expoziții sau vânzări.
Atunci când administrați Sedochol în apă, 3 zile consecutiv, cu aproximativ 10 zile înaintea unei expoziții sau vânzări, apoi două zile pauză şi iar 3 zile consecutiv, veți fi uimiți de ce penaj mătăsos vor avea porumbeii.
Totuşi, nu vă puteți aştepta la miracole în concursuri, acest produs fiind foarte eficace în perioada năpârlirii, cel mai bun pe care l-am întâlnit.
Administrați o treime de lingură la doi litri de apă.

Acoperişurile din tablă ondulată
S-au spus şi s-au scris multe lucruri despre crescătoriile de porumbei şi majoritatea acestora sunt adevărate. Crescătoria are o importanță foarte mare.
Unii crescători spun că această este chiar mai importantă decât calitatea păsărilor.
Într-o bună crescătorie, atmosfera este plăcută, cu foarte mult oxigen şi fără curenți de aer. Mare atenție trebuie acordată oxigenului şi ăsta este motivul pentru care mulți aleg să construiască acoperişuri în două ape, cu sisteme de ventilație incluse.
Acest tip de acoperiş este opusul unui acoperiş plat din tablă, însă teoria şi realitatea sunt diferite.
Regretatul Albert Marcel a avut o crescătorie fantastică cu acoperiş aproape plat... din tablă ondulată.
Am fost odată la Dobbelaere în Marke. Nu am văzut nicio volieră în partea din față a casei şi, pentru un moment, am crezut că greşisem adresa. Dar nu a fost aşa.
În grădină erau mai multe crescătorii, dar nu se vedeau din cauză că acestea aveau acoperişul plat, cu acoperişuri din tablă ondulată.
Şi, chiar voliera cea mai călduroasă era aceea din care porumbeii obțineau cele mai bune rezultate.
La fel şi porumbeii lui Eddy Janssen din Zandhoven erau ținuți în crescătorii cu acoperişul din tablă ondulată. Iar acesta a obținut titlul de Campion Național al Belgiei KBDB mare demifond în 2007 (Theo Janssens), şi pot numi mulți alții.
Aşadar, oamenii, care spun că aceste acoperişuri din tablă ondulată nu sunt bune, sunt contrazişi de fapte.
Ca un fapt divers, Theo Janssens a câştigat acel titlu cu femelele. El, ca şi mulți alți crescători, preferă să zboare doar cu femelele.

Antrenamentul
În special, începătorii se întreabă dacă nu este mai bine să eliberăm individual porumbeii. Oare, puii, nu învață mai mult dintr-un astfel de antrenament?
Nu cunosc niciun specialist în zborurile cu puii, care să facă aşa ceva, prin urmare, nu recomand această metodă.
De asemenea, este o prostie să aştepți un timp, după ce deschizi portbagajul maşinii, pentru a permite porumbeilor să se obişnuiască cu lumina şi să se orienteze. Eu deschid portbagajul, apoi, imediat, eliberez porumbeii.

Pene rupte
Majoritatea crescătorilor cunosc metoda prin care se poate repara o pană îndoită: se ține deasupra aburului pentru câteva secunde.
Smulgerea unei pene trebuie să se facă dintr-o singură mişcare, făcută în direcția corectă. Nu trebuie smulsă ultima pană, dacă faceți asta sunt şanse ca aceasta să nu mai crească niciodată corect.
Această ultimă pană este foarte importantă şi delicată. De aceea nu trebuie niciodată forțat un porumbel în timp ce năpârleşte ultima remigă. Unii crescători chiar țin închişi porumbeii în timpul năpârlirii ultimei remige.

Materialul de cuib
Paiele, tijele de tutun şi pâsla sunt cele mai obişnuite materiale pentru construirea cuibului.
Pâsla este cel mai sigur material pentru a evita spargerea ouălelor, dar se pot folosi şi foile de ziare, la un preț mult mai mic.
Se pun două pagini de ziar, una peste alta, apoi cuibul se pune la mijloc şi se îndoaie cele patru colțuri peste cuib, apăsându-le în jos.
Dacă puiul este sănătos şi produce găinaț uscat, cuibul nici măcar nu se murdăreşte într-un sezon.
Am învățat asta de la Wal Zoontjens, iar el ştia de la tatăl său.

Adeno-Coli
Sunt câteva produse pentru a reface sănătatea porumbeilor după un atac de Adeno-Coli: Trimetropin, Cosumix, Baytril, Parastop, 4 în 1 şi altele.
În trecut exista o oarecare rezistență la Baytril, însă mulți crescători au revenit asupra lui, chiar şi medicii veterinari.
Baytril-ul este, de asemenea, foarte eficient împotriva salmonelozei.
În caz de Adeno-Coli, trebuie să îndepărtați hrana timp de 3 zile. Aşa de mult? Da. Nicio boabă timp de 3 zile.
Apa, oricum nu trebuie să le lipsească niciodată, chiar şi când porumbeii beau foarte multă. Dacă porumbeii nu au apă, mortalitatea va creşte din cauza dezhidratării.
Este bine să adăugăm electroliți în apă, Belgasol (de Weerd) sau Volamin. Aceste produse conțin şi glutamină, un aminoacid necesar unei bune funcționării a sistemului digestiv.
Dacă mulți experți au îndoieli în ceea ce priveşte administrarea vitaminelor, aminoacizii sunt considerați a fi foarte importanți pentru porumbei.
Belgasol-ul sau Volamin-ul asigură şi o recuperare mai rapidă după o etapă pe caniculă, deoarece stimulează refacerea echilibrului fluidelor din corpul păsărilor.

Uscat
O crescătorie umedă este proastă, este foarte cunoscut acest aspect.
Încălzirea crescătoriei poate fi o opțiune, dar şi aceasta se face cu unele riscuri şi niciodată nu ar trebui să încălziți crescătoriile închise.
O umiditate mare este rea, însă, şi o crescătorie prea uscată este, de asemenea, rea.
Membrana mucoasei porumbelului se va usca şi pot apărea probleme.

O crescătorie este ideală atunci când umiditatea, măsurată cu higrometrul, este între 60 şi 65 de unități, valori care pe vreme ploioasă sunt foarte greu de obținut.

Cea de-a treia parte, aici:

Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu