"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 9 iunie 2015

"Din nou, aparentele pot fi inselatoare", traducerea articolului "And again appearances are..." de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “And again appearances are...” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

Din nou, aparențele pot fi înşelătoare
Dacă ați citit deja articolul „Aparentele pot fi înşelătoare” (http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/05/aparentele-pot-fi-inselatoare.htmlştiți că am vorbit acolo de „Frații B”. Ei bine, duminica trecută, aceşti „Frați B” au participat la patru concursuri:
Etapa de yearlingi de la Quievrain, unde au obținut locul întâi din 76 de păsări.
Etapa porumbei maturi de la Quievrain, unde au obținut locul întâi din 41 de păsări.
Etapa de la Noyon – 78 de păsări, unde au câştigat locul întâi.
Etapa de la Noyon – 150 de păsări, unde au câştigat locurile 1 şi 3, îmbarcând doar aceste două păsări.
Numărul păsărilor îmbarcate la aceste etape este ridicol, întradevăr. Însă, nu cunoaşteți toată povestea încă.

Competiția
„Frații B” au avut doi porumbei sosiți împreună de la Quievrain: un mascul matur şi fiul acestuia. Tatăl a câştigat etapa de maturi, împotriva a 40 de păsări, iar fiul etapa de yearlingi, împotriva a 75 de păsări. Viteza acestor doi porumbei a fost 1474mpm.
Nu este uimitor faptul că aceste păsări au ajuns împreună, fiind separate de aproximativ 80,000 de porumbei pe o arie de doar 100km?
Dar ce este şi mai uimitor este faptul că aceste păsări au avut cea mai mare viteză din întreaga provincie, niciuna din cele 80,000 de păsări lansate, neavând o viteză de 1474mpm.
Şi, în aproape toate etapele, povestea se repetă, cea mai mare viteză e realizată în clubul fraților B.
În alte cluburi numărul porumbeilor îmbarcați este mult mai mare, iar câştigătorul poate bate 500, 1000 sau chiar mai mulți porumbei.
În clubul „fraților B”, 100 de porumbei înseamnă un număr bun. De aceea este inutil pentru „frații B” să trimită rezultatele pentru un loc AS național sau provincial. De asemenea, ei niciodată nu vor putea avea o pasăre olimpică.
Inutil, deoarece punctajul obținut de porumbeii lor este foarte mic.
Aşadar, se întâmplă următoarele:
„Frații B” au înregistrat o pasăre şi 2 minute mai târziu înregistrează şi un vecin de-al lor un porumbel. „Frații B” câştigă locul întâi din 75 de păsări, iar pasărea vecinului câştigă locul întâi, împotriva a 750 de păsări, dar în alt club, obținând un punctaj bun pentru un loc AS național sau provincial.

Ciudat
Chiar dacă „frații B” ar avea un porumbel, care să obțină cea mai mare viteză din toată Belgia, în toate etapele sezonului, acesta nu ar avea nicio şansă să fie un porumbel AS național, din cauza numărului mic de porumbei angajați.
Vă întrebați poate de ce „frații B” nu concurează în alt club. Răspunsul este simplu. În clubul lor se pariază un pic mai mulți bani. Iar lor le place să joace pentru bani.
Şi credeți-mă, în Belgia mai mult de 50% dintre crescători nu au nicio şansă să obțină un porumbel AS sau de olimpiadă. Deoarece, aceştia concurează în cluburi unde se zboară puțini porumbei. Iar lucrul haios este că, în aceste cluburi, competiția este deseori foarte puternică.
În cluburi ca cele ale „fraților B” majoritatea crescătorilor angajează doar 2 sau 3 păsări. Păsări care, să fie clar, sunt cele mai bune. De ce? Deoarece sunt puşi mulți bani în joc.
În unele cluburi foarte puțini crescători angajează 5 sau mai multe păsări.
În alte cluburi puțini crescători angajează sub 30 de păsări.
Majoritatea crescătorilor preferă un porumbel care a câştigat împotriva a 750 de păsări, decât unul care a învins doar 75. Ei cred că aceasta este o pasăre mai bună. Acum poate înțelegeți de ce un porumbel campion nu înseamnă mare lucru pentru mine. Eu vreau să ştiu unde a fost zburat acesta şi împotriva cui.
750 de păsări pot fi angajate de 15 crescători, în timp ce 75 de porumbei pot fi angajați de 30 de crescători. Oare aceşti 30 de crescători nu au mai multe păsări bune decât cei 15?

Nicio şansă
Acum, când scriu acest articol este 29 Mai 2015.
Mâine este etapa de Bourges, prima etapă națională a sezonului, în Belgia. O mare etapă.
Mai devreme, în această săptămână, mi-am făcut previziunile, dar m-am răzgândit din cauza unui vânt destul de puternic, ce va bătea din vest mâine.
Unii crescători vor fi senzaționali. Câțiva vor primi, pe înserat,  vizitele unor crescători străini, dornici să le cumpere păsările câştigătoare de națională.
Un lucru e sigur: băieții norocoşi vor fi cei care locuiesc în estul țării. Nu voi fi surprins dacă primii porumbei sosiți în Flandra, deci în vest, nu vor avea viteze suficient de mari pentru a clasa în est.
Concluzia e simplă: acest concurs nu va fi unul între crescătorii din țară. Îndrăznesc să spun că pasărea, care va câştiga, să zicem locul 50 național, este mai bună decât porumbelul de pe locul întâi, dacă aceasta aparține unui crescător din vestul țării. Asta deoarece o astfel de pasăre trebuie să lupte cu vântul şi cu masa porumbeilor. Dar ăsta este sportul columbofil. Unul dintre sporturile unde câştigătorii nu trebuie să fie şi cei mai buni.

În străinătate
Crescătorii din țară şi străinătate sunt interesați de porumbeii AŞI Naționali, de porumbeii cu rezultate bune, de porumbeii campioni.
Acest lucru este normal. Şi pentru a deveni faimos (în străinătate) trebuie:
- să concurezi cu foarte multe păsări. Foarte puțini străini realizează faptul că unii crescători angajează cu greu o mână de păsări, în timp ce alții concurează 100 sau mai multe păsări.
- să concurezi pe distanțe mari. Concursurile de fond-maraton beneficiază de toată atenția presei.
- să concurezi în zone unde concurența este slabă.

Cât de frustrați trebuie să fie „frații B” să locuiască acolo unde locuiesc.

Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Un comentariu:

  1. Uitandu-ma pe rezultatele din Belgia, am dedus ca "Fratii B" sunt de fapt fratii Van Der Brande din Berlaar.
    Clubul Diamantverbond, zona Antwerp.
    http://www.pipa.be/en/clubs/europe/belgium/antwerpen/diamantverbond
    Sper sa nu ma insel!

    RăspundețiȘtergere