"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 23 iunie 2015

"De vorba cu Albert Derwa", traducerea articolului "In conversation with Albert Derwa" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “In conversation with Albert Derwa” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

Albert Derwa nu este doar un campion belgian, ci unul de renume mondial.
Ştiu, sunt mulți „campioni mondiali”, dar, spre deosebire de alții, care datorează renumele lor unui număr foarte mare de porumbei concurați sau unei reclame plătite, jovialul Albert Derwa zboară doar cățiva porumbei.
Dar, cu toate acestea, este greu de învins.
În trecut a concurat excepțional cu puii.
„Trebuie să zbori şi maturii, acestea sunt adevăratele concursuri columbofile”, mârâiau unii.
El a făcut asta, iar rezultatele sale au fost la fel de devastatoare.
„Trebuie să zbori şi pe distanțe lungi”, au comentat alții.
El a participat şi la astfel de zboruri, câştigând locul întâi național.
Astăzi, numele Derwa este adesea legat de legenda vie „Paulien”.
A fost această femelă cea mai bună femelă reproducătoare din Belgia în ultimii ani?

O femelă fără egal
Recordul lui „Paulien”este de neegalat:
-Chateauroux 8.218 porumbei – locul întâi
-Gueret 1.298 porumbei – locul întâi
-Chateauroux 3.969 porumbei – locul întâi
-Blois 540 porumbei – locul întâi
-Argenton 432 porumbei – locul întâi
-Sens 195 porumbei – locul întâi
Bineînțeles, că lista poate continua.
Dar ceea ce face din această femelă ceva excepțional este faptul că a concurat foarte bine şi a reprodus campioni, de asemenea.
Primul ei pui „Pellina” a obținut locul 8 AS Național.
În 2011, doi fii din „Pauline” au fost pe buzele tuturor: „Primo” şi fratele său „Zoon”. În nu mai puțin de 6 concursuri aceştia au ajuns împreună acasă.
„Zoon” a obținut locul întâi yearlingi, fratele său locul întâi maturi. DE NECREZUT!
„Zoon” a câştigat în 2011, singur, 5 locuri întâi şi un loc 5 din 8.092 de porumbei, la etapa națională de la Chateauroux.

O altă femelă
Doar un an mai târziu, un alt porumbel fenomenal s-a remarcat în crescătoria lui Derwa, „Priscilla”, o femelă de 2012, soră bună cu „Pellina”, „Primo” şi „Zoon” şi, probabil, cea mai bună femelă din Belgia în 2014:
-Gueret 3.114 porumbei (zonă) – locul întâi, 15.007 porumbei (național) – locul 4.
-Pihtiviers 822 porumbei – locul întâi
-Argenton 1.544 porumbei (zonă) – locul întâi
-Blois 372 porumbei – locul întâi
-Blois 1717 porumbei – locul întâi
-Argenton 1.927 porumbei (zonă) – locul 3, 22.463 porumbei (național) – locul 16
-Gueret 4.165 porumbei – locul 8, național 16.988 porumbei – locul 33.
Şi multe alte clasări de top.
„Petrova” şi „Perla”, de asemenea, reproduse din „Pauline” au fost alte două excelente zburătoare, dar acestea au fost mutate în China.

Albert Derwa are toate motivele să zîmbească fericit cu astfel de femele fantastice

Secrete?
Ar putea un atfel de om să aibe un secret? Rezultatele păsărilor sale în alte crescătorii ne oferă răspunsul.
-De exemplu, olandezul Koen Minderhoud. Acesta a uimit națiunea cu al său „Geeloger”, porumbel ce a câştigat 3 locuri întâi împotriva a mii de păsări, întotdeauna pe vreme rea. A fost reprodus dintr-o fiică din „Paulien”, deci soră cu „Zoon”, „Primo” şi „Priscilla”.
-Matthias Coel a primit o pasăre de la Derwa, direct din „Paulien”. Aceasta a învins 32.044 păsări într-o etapă de la Argenton.
-Locul întâi național Issoudin a fost obținut de un nepot din „Paulien”.
-Jos Thone a câştigat locul întâi provincial cu o nepoată din „Paulien”.
-De asemenea, Eric Limbourg a avut un zburător excepțional descendent din această miraculoasă femelă.
-În sfârşit, vreau să mă refer la concursul One Million Dolar din Africa de Sud. A fost o etapă dură, ca de obicei, şi a fost câştigată de un neamț. Porumbelul câştigător are sânge Derwa în venele sale prin olandezul J vd Pasch.

Crescătorii care mi-au citit articolele cunosc părerea mea despre aşa numitele cupluri de aur. Dar Derwa a avut un astfel de cuplu care i-a oferit cel puțin un super porumbel, în fiecare an.
Şi când spun super porumbel, chiar este un super.
Am spus „a avut” deoarece „Paulien” a murit în 2014.
Mai jos căteva întrebări pe care i le-am adresat lui Albert Derwa:

-Nu te voi întreba ce te-a atras la sportul columbofil, deoarece toată lumea are acelaşi răspuns „emoția sosirii porumbeilor din concurs”. Întrebarea mea este următoarea: Ce nu îți place la acest sport?
-Nu trebuie să mă gândesc mult pentru a-ți da răspunsul. Este vorba de gelozia dintre crescători. De ce există aşa ceva, mă minunez uneori.

-Care este cea mai plăcută amintire din sportul columbofil. Şi care e cea mai urâtă?
-Am o mulțime de amintiri frumoase. Cea mai urâtă amintire este din 1996. Primul an când concuram cu păsări mature. Aveam nouă masculi văduvi. Toți nouă erau buni. În timpul unei catastrofe, i-am pierdut pe toți nouă în aceeaşi zi. Ulterior, trei s-au întors acasă, însă nu uiți niciodată o astfel de zi.

-Ce păsări sunt în principal responsabile pentru succesul tău?
-Evident, „Paulien”, însă şi „Black Pearl” primită cadou de la Pierre Verhoeven a avut un impact major. Era o femelă „Verbruggen”, descendentă din „Kletskop” şi fiul lui „Elvis” ai lui Verstraete.

-Poți vorbi despre linia Derwa?
-Mai mult sau mai puțin. Familia mea de porumbei de azi se bazează, în mare, pe păsări Verbruggen, Vandenabeele şi Thomas Paris. Azi, majoritatea celor mai bune păsări ale mele sunt descendenți din linia lui „Paulien”.

-Este importantă hrănirea?
-Hmm! Nu ştiu. Eu am propriul meu sistem. Prefer o hrană mai uşoară, cu multă orzoaică. Femelele primesc hrană normală doar cu o zi înainte de îmbarcare, masculii în ultimele două zile. La începutul săptămânii primesc doar orzoaică. Iarna, după ce păsările au crescut un rând de pui, porumbei primesc doar orzoaică timp de o lună. Nu le place, însă asta nu înseamnă că nu este bună.

-Care este cel mai mare talent al tău?
Modestul Albert a ridicat din umeri la această întrebare, simțindu-se aparent jenat, dar soția sa Francien mi-a sărit în ajutor:
-Soțul meu are un fler pentru calitate. El a avut succes cu toate păsările pe care le-a importat. Odată, prietenul nostru Paul Huls a bătut la uşa din spatele casei noastre, cu 40 de porumbei. Albert a fost lăsat şă-şi aleagă ce-i place. A ales doi. I-a împerecheat între ei şi acele păsări au fost părinții femelei „Miss Belgia”.

-Cunoşti mulți campioni. Ce porumbei şi crescători te-au impresionat?
-Am un mare respect pentru Verbruggen. Deopotrivă ca om şi columbofil. A concurat bine întreaga lui viață. Păsările lui Reno vd Broek din Tremelo m-au impresionat foarte mult. Poate nu este un nume la care te-ai aşteptat, dar ce reprezintă un nume?

-Care este cea mai mare prostie din sportul columbofil?
-Credința în secrete sau mistere. Nu îți poți imagina câți crescători m-au întrebat după ce am avut o etapă bună: „Ce-ai dat păsărilor?”

-Ce părere ai de teoria ochiului? Despre semnul din ochi?
-Nu ştiu nimic despre astfel de lucruri. Poate că sunt prea prost?

-De la cine ai învățat cele mai multe lucruri?
-De la Verbruggen, Thomas Paris şi, ultimul dar nu cel din urmă, de la om în vârstă, Jos Verhoeven.

-Cu cine ai dori să vorbeşti despre porumbei?
-Cu Gerard Koopman. El concurează bine, este simpatic şi inteligent.

-Este ceva de făcut cu aşa numitele ferme de porumbei? Nu te simți frustrat?
-Deloc. Mi-aş dori să fie mai mulți. Mai ales dacă pariază mulți bani.

-Citeşti mult despre porumbei?
-Îmi place, întradevăr, să citesc despre porumbei. În tinerețea mea, când apărea o carte nouă, eram primul care o cumpăra.

-Ce suplimente consideri că sunt utile porumbeilor?
-Cu siguranță, nu vitaminele. În această privință sunt de acord cu tine: porumbeii pot zbura şi fără ele. Pe caniculă electroliții pot fi de ajutor şi cred puțin în uleiuri. Dar, aşa cum tu ai scris deseori, gritul este deosebit de important.

-Ce părere ai despre antrenamentele individuale? Te fac ele un zburător mai bun?
-Pentru păsările mature acestea nu au niciun sens. Puii în antrenez destul de des. Cel puțin de 30 de ori înaintea sezonului. Antrenamentul individual între două etape poate fi util pentru distanțe scurte, dar numai pentru distanțe scurte.

-Ce faci după o etapă grea?
-Nimic special şi, cu siguranță, nu mă enervez. Persoanele nervoase pot face greşeli.

-Cât de bine concurează, ca pui, păsările tale?
-În general vorbind, cei mai buni pui vor deveni, de asemenea, cei mai buni maturi.

-Câte zile pe lună îți tratezi păsările?
-Greu de spus. Dacă acestea sunt OK, nu le dau nimic, dacă ceva este în neregulă, nu ai de ales. În trecut am tratat mai mult decât o fac azi. Atunci administram medicamente pentru tricomonoză în fiecare săptămână, acum o dată pe lună. Porumbeii mei „Zoon” şi „Primo” au fost mereu în super formă şi ar fi putut face față fără medicamente 11 săptămâni. Fireşte, nu îmi asum niciun risc când e vorba de salmoneloză.

-Deții păsări fantastice de demifond şi, cum spunem noi, mare demifond. Cu ce fel de păsări ar trebui încrucişate astfel de păsări?
-Cu păsări de viteză! Acestea s-au dovedit că ar deține caracteristica principală pe care porumbeii voiajori ar trebui să o aibe: abilitatea de a se orienta foarte repede şi bine.

-Pierzi şi tu la fel de mulți pui ca şi ceilalți crescători? Este Adenocoli o problemă şi pentru tine?
-În 2013 am pierdut mulți pui, 34 din 70. Şi, întradevăr, Adenocoli este o problemă. Încerc să rezolv asta fără medicamente. Două zile fără mâncare, apoi, o hrană foarte uşoară şi electroliți, ajută deseori. Dacă nu reuşesc, nu am altă şansă decât să recurg la medicamente.

-De ce a fost „Paulien”, pasărea care te-a făcut aşa de faimos, denumită „Paulien”?
-Ei bine, în 2006 am scos câțiva pui pentru prietenul meu Paul Huls. Dar când aceştia au fost mari, Paul a fost foarte ocupat şi nu a putut veni să-i ia. Printre aceste păsări, pe care le-am reprodus pentru el, au fost unele aşa de bune, încât le-am oprit pentru mine. Una dintre aceste păsări a fost „Paulien”. Era mult mai logic să îi spun „Paul”, dar nu era un nume prea potrivit pentru o femelă.

-O ultimă întrebare, ai putea oferi un sfat pentru începători?
-Nu dați bani mulți pe porumbei! Niciun porumbel nu garantează că va oferi pui buni. Sunt destui de mulți crescători care sunt doritori să ajute începătorii cu ouă sau pui tardivi.

Până în prezent, Albert Derwa este campionul care nu are secrete pentru nimeni. El subliniază faptul că nu sticluța magică te va face campion. Faima sa se bazează pe legendara „Paulien”, pe care a avut-o din întâmplare, dar, fără nicio îndoială, dacă nu ar fi fost această femelă miraculoasă, ar fi avut alți super porumbei.
Deoarece crescătorii ca Derwa sunt diferiți. Ei s-au născut învingători.



Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu