"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 19 februarie 2015

"Testul final", traducerea articolului "The ultimate test" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “The ultimate test” de Ad Schaerlaeckens

Ultimul test
Ştim cu toții că pentru a concura cu succes, nu este suficient să avem doar păsări bune. Mai este nevoie şi de altceva. La fel de important ca şi calitatea, ba chiar mai mult.
Mă refer la forma, condiția porumbelului.
Prefer să pariez pe o pasăre medie aflată în super formă, decât pe un campion care nu are o condiție bună.
Condiția bună este răspunsul la întrebarea de ce unii crescătorii concurează, brusc, foarte bine. Sau… de ce campionul are un rezultat slab într-o etapă.

Forma
S-a scris mult despre fenomenul numit “formă”.
Cum reuşim să facem păsările să intre în formă? Aceasta este întrebarea cheie în sportul columbofil, iar acest lucru îl cunosc foarte bine şi vânzătorii de iluzii.
Uitați-vă câtă reclamă se face acelor produse pe care ar trebui să le administrați păsărilor pentru a le îmbunătăți condiția, şi veți înțelege despre ce vorbesc.
Rezultatele slabe sunt visul acestor vânzători de suplimente. Ei vă pot ajuta. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți este să cumpărați rahatul pe care ei îl vând.
Cât de filantropici sunt ei! Promit să construiască un pod, chiar dacă nu există niciu râu de trecut. Adevărul este că nimeni, niciun medicament şi niciun supliment nu poate impune forma.
Forma este ca o zână. Ea vine şi pleacă, în majoritatea cazurilor, fără nicio explicație. Credeți-mă, chiar şi cei mai mari campioni se încruntă uneori, când se uită la antrenamentul propriilor păsări.
“Ce este greşit?”
O schimbare în bine a atmosferei din interiorul crescătoriei este unul dintre foarte puținele lucruri în care cred. Importanța climatului din crescătorie nu poate fi subestimată.
Când oamenii îl întreabă pe campionul Verkerk “care este secretul său”, acesta spune că face totul pentru a avea o crescătorie cât mai comfortabilă pentru păsările sale.

Bine
Cunoaştem cu toții semnele formei:
-          Ochi strălucitori
-          Păsările arată mai mici, cu gâturile mai subțiri
-          Păsările se antrenează spontan şi foarte bine
-          Păsări care ouă la timp
-          Păsări cu penaj pudrat
-          Dornice să facă o baie
-          Corpuri vibrante
-          Găinaț “perfect” şi aşa mai departe.

Rău
Semnele care trădează lipsa formei sunt:
-          Ochi neclari
-          Antrenament prost
-          Corp fără tensiune, care se simte de parcă ar fi fără viață
-          Lipsa apetitului
-          Carne albastră pe piept
-          Pene uscate.
Şi iarăsi, aşa mai departe.

Nimic sigur?
Dar niciodată nu putem fi siguri. De câte ori se întâmplă să ne aşteptăm la rezultate fantastice, crezând că păsările sunt bine, dar să ne înşelăm?
Şi reciproca e valabilă, desigur. Suntem surprinşi de rezultatele bune, crezând că păsările nu au intrat în formă.
Nu există nimic sigur pe care să ne putem baza, când este vorba de formă?
Cred că ceva există. Pentru o mai bună înțelegere să ne întoarcem un pic în timp.

Înapoi în timp
Iulie 1998. Puii mei au concurat aşa de bine, încât mă îndoiesc că cineva din Olanda a făcut-o mai bine.
În acele zile eu antrenam privat puii, o singură data pe săptămână. 21 Iulie a fost una din aceste zile. Era senin, cald şi un vânt destul de puternic din față. Am condus 70 km către sud, cu 4 coşuri conținând fiecare cam 15 porumbei.
Când am ajuns acolo, am deschis portbagajul, am scos un coş, am eliberat păsările şi, apoi, am pus coşul gol în portbagaj. Apoi, am luat un alt coş şi am procedat la fel. După ce am eliberat păsările din cele 4 coşuri, la un interval de 20 de secunde unul de altul, am plecat spre casă, conducând mult prea repede, recunosc. Eram pe autostradă, traficul era destul de liber şi am încercat să ajung acasă înaintea păsărilor. Vântul din față era aliatul meu.
Am “zburat” spre casă cu 165 km/h (sunt puțin ruşinat acum) şi am reuşit să ajung înaintea porumbeilor.

Înapoi acasă
Am ajuns acasă chiar înaintea sosirii primului stol de porumbei. Aceştia erau în jur de 15 şi au intrat înăuntru de parcă vroiau să atace crescătoria. După 20 de secunde a sosit un alt grup, apoi 20 de secunde mai târziu a sosit şi cel de-al treilea grup, iar un pic mai târziu ultimul grup.
Am înțeles brusc ce s-a întâmplat. Porumbeii au sosit exact în ordinea eliberării.
Eliberasem, de asemenea, păsările la 20 de secunde diferență, iar această diferență a fost destul de mare pentru a mai putea fi recuperată de păsările eliberate mai târziu. Porumbeii se pare că au pornit direct spre casă, zburând în linie dreaptă spre crescătorie.
În data de 25 Iulie am avut etapă. Din 2.573 de porumbei am câştigat locurile 1, 2, 4, iar la poziția 29 aveam deja 19 păsări clasate. Nu s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva în cadrul vreunei Federații şi nu cred că se va mai repeta vreodată. Cel puțin aşa spuneau oamenii atunci.
Patru zile mai târziu am antrenat păsările din aceeaşi locație. Din nou aceştia au ajuns acasă în ordinea eliberării. Etapa din 1 August a fost una chiar mai bună. Din 2.088 de porumbei am obținut locurile 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14, 15, 22, 23, 24, şi aşa mai departe. De asemenea, etapa provincială a fost distrusă de porumbeii mei. Am câştigat locul întâi din mai mult de 11,000 de păsări.
Rezultatul a fost unic. Două săptămâni mai târziu am obținut locurile 8, 10 şi 13 de la etapa națională Orleans, fiind primul crescător care a reuşit să ponteze 3 păsări.

Toți membrii clubului au primit această scrisoare prin care renunțam la pariuri. Asta trebuia să-i încurajeze să parieze în continuare.

Motivat
Trebuie să recunosc că am fost mai motivat ca niciodată în acel an. Cu un an în urmă, toți membrii clubului au primit o scrisoare. Erau încurajați să parieze, deoarece Ad Schaerlaeckens a decis să nu mai parieze niciodată.
De fapt eu nu am decis nimic de unul singur, de bună voie. Am fost forțat să fac asta. Dacă aş fi continuat să pariez, mulți membrii s-ar fi transferat la alte cluburi sau chiar mai rău, ar fi renunțat la sportul columbofil.

Lecția
Recent am citit un articol dintr-o revistă columbofilă belgiană, despre un campion care avea reputația să câştige mulți bani în cadrul concursurilor. De fiecare dată când paria mulți bani, porumbeii săi zburau extraordinar. Când paria mai puțin, nici rezultatele nu mai erau aşa de bune.
A fost întrebat care este secretul său. Ştiți ce a spus?
În vreme ce majoritatea crescătorilor CRED că porumbeii lor sunt în formă bună, eu ŞTIU când se întâmplă asta. Atunci când am dubii, îi duc cu maşina la un antrenament şi-i eliberez unul câte unul, sau în grupuri mici. Dacă sosesc împreună, ceva nu este în regulă. Atunci când nu reuşesc să se prindă din urmă, chiar dacă este vorba de câteva secunde, lucrurile sunt OK iar eu am curaj să pariez.”

2000
Aşa cum am menționat înainte, forma nu este singurul aspect care contează pentru obține rezultate bune. După acel sezon memorabil din 1998, colegii columbofili se linişteau reciproc:
“Aceia au fost doar pui”.
“Toți puii pot învinge când sunt în formă”.
Doar un an mai târziu aveau să afle şi mai bine. În 1999 am avut primii 5 porumbei AS. Aceia erau yearlingi.
2000 a fost probabil cel mai bun sezon cu porumbei maturi din toate timpurile. Porumbei ca Home Alone, Big Brother, Invincible, Turbo şi aşa mai departe, au câştigat etapă de etapă.
Aceşti porumbei au făcut parte din echipa anului 1998!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu