"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 5 februarie 2015

"Gresit", traducerea articolului "Wrong" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Wrong?” de Ad Schaerlaeckens

Greşit
“Nu citesc revistele columbofile?”
“Nu ascultă?”
“Sau pur şi simplu nu gândesc?”
Acestea sunt întrebările care îmi vin în minte referitor la columbofilii, care încă nu ştiu că e greşit să tratezi porumbeii prin apa de băut, pe vreme friguroasă.

Încă simplu
Există un dozaj recomandat de producător, pentru fiecare medicament, funcție de cantitatea de apă pe care o bea un porumbel, în mod obişnuit.
Dar acest consum normal de apă nu este acelaşi în condiții de caniculă sau, de asemenea, atunci când afară este foarte frig.
Pe caniculă, porumbeii beau mai multă apă decât în mod obişnuit, deci există riscul ca ei să primească mai mult medicament decât doza prescrisă.
Pe vreme foarte rece, ei de abia dacă beau apă şi, prin urmare, nu vor primi destul medicament.
Nu ştiu care cele două cazuri este mai dezastruos. Probabil că cel de-al doilea, în care păsările primesc prea puțin medicament.
Apoi, sunt acei columbofili care nu-şi pun întrebarea, lor însuşi sau medicului veterinar, dacă medicamentul se poate dizolva uşor în apă.
De exemplu, Flagyl-ul. Acest medicament nu se prea dizolvă. Unii cred că au găsit soluția pentru această problemă. Pun medicamentul în apă caldă sau pun adăpătorul, care conține medicamentul, în soare. Din nou greşit.

Sigur
De asemenea, medicamentele sunt, de multe ori, depozitate incorect. Pe un raft, într-o zonă mai umedă a crescătoriei, de exemplu. Greşit! Medicamentele sub formă de pulbere trebuie păstrate în locuri uscate şi întunecate.
De exemplu, binecunoscutul Vitamineral. Când puneți această pudră în crescătorie, o puteți arunca după doar câteva zile mai umede. Porumbeii nu o consumă decât atunci când este uscată. Este bine să puneți această pudră pe un încălzitor, dacă aveți aşa ceva.
Eu păstrez astfel de medicamente în casă, în niciun caz în crescătorie.
Referitor la medicamentele în stare lichidă. Dacă se văd, aşa numiții, norişori în ele, înseamnă că au devenit neutilizabile. Mai mult decât atât, înainte de utilizare, flaconul trebuie scuturat. Foarte important acest aspect. Orice soluție lichidă trebuie agitată înainte de utilizare, mai ales sticluța de vaccin împotriva Paramixovirozei.

Colegul columbofil
Crescătorul pe care l-am vizitat tocmai ce îşi trata porumbeii de tricomonoză. Era foarte frig, aşa că el administrase antibioticul pe mâncare. Am ridicat din sprâncene, aveam motivele mele.
De ce să tratezi orbeşte porumbeii de tricomonoză, în timpul iernii?
Mai demult, tratam şi eu la fel, deoarece aşa ni s-a spus. Astăzi eu nu mai administrez medicamente, doar pentru că aşa îmi spune calendarul. Însă am la îndemână antibioticele, astfel încât, să pot interveni imediat când aud sunete ciudate la pui, dacă găinațul este suspect, dacă porumbeii sunt “ascuțiți”, sau când observ acele mici puncte în gâtul păsărilor.
“Tratând porumbeii nu ai nimic de pierdut”, spun unii.
GREŞIT! Ai multe de pierdut. De exemplu, rezistența naturală. Mai mult de atât, cu cât tratezi mai rar, cu atât medicamentul îşi va face mai repede efectul, atunci când în administrezi.

Iarăşi greşit
Omul avea o găleată plină pe jumătate cu mâncare, a adăugat un fel de ulei special pentru porumbei şi a început să amestece. Apoi, a adăugat medicamentul şi a amestecat din nou.
Bietul de el, avea intenții bune, dar făcea o grămadă de greşeli.
-Atunci când amesteci mâncarea cu medicamentul, nu are sens să pui mai mult de un kilogram de mâncare. Altfel, rişti să distribui medicamentul neuniform.
-Găleata nu este bună. Este bine să foloseşti ceva mai plat, un castron sau ceva de genul ăsta, astfel încât, să poți distribui medicamentul uniform în toată mâncarea.
-Uleiul nu este foarte lipicios. Faptul că medicul veterinar i-a recomandat să folosească ulei, spune multe despre abilitatea acestuia sau, mai degrabă, despre ignoranța sa.  Atâta timp cât uleiul nu este lipicios, o cantitate însemnată de antibiotic va rămane pe părțile interioare ale găleții sau borcanului.
În acest mod, după terminarea tratamentului, există posibilitatea ca de pe găleată să se desprindă cantități mici de antibiotic, rezultând astfel un tratament de durată lungă cu o cantitate mică de antibiotic. Nu există o metodă mai bună pentru a creşte rezistența bacteriilor la medicament.
Credeți-mă, majoritatea columbofililor nu vor avea niciodată păsări cu sănătate de fier, deoarece, nu administrează corect medicamentele.
Odată, când țineam o prelegere despre porumbei, un columbofil m-a întrebat ce cred despre ceaiuri. Mi-aş dori ca toți columbofilii să administreze porumbeilor zilnic ceaiuri, am spus. Atâta timp cât vor pune ceai în adăpătoare, nu vor pune antibiotice.

Plângeri
Mai sunt acei crescători, care se plâng mereu, că au foarte mare ghinion când reproduc porumbei. De ce li se întâmplă mereu lor? se întreabă aceştia.
Răspunsul e simplu! Persistă în greşeli.
De exemplu, o greşeală este să pui două perechi într-un compartiment. Făcând asta, înseamnă că vrei să ai probleme. Masculii adevărați nu le vor da pace celorlalți, mai ales în momentul împerecherii. Dintr-un anume motiv misterios, aceştia nu pot sta şi să privească cum ceilalți se iubesc. Un cuplu într-un singur compartiment este în regulă. Trei sau mai multe, de asemenea, dar două cupluri este greşit.

Ouă sparte
Apoi, mai este eterna nemulțumire a columbofililor, referitoare la ouăle sparte.
Unii crescători se înşeală pe ei înşişi, spunând că acestea erau din cei mai buni porumbei, întrebându-se de ce li se întâmplă doar lor asta.
Ghinion? Este posibil!
Dar cea mai mare vină le aparține. Eu scot afară toate odihnitorile din crescătorie, în momentul când pun porumbeii la pereche. Astfel, porumbeii pot sta pe podea sau în boxe. Dar, odată ce au depus ouăle, pun înapoi odihnitorile.
O să explic de ce fac asta. Este în natura animalelor să nu-şi strice propriul cuib, iar porumbeii nu fac excepție de la această regulă. Uneori se mai întâmplă ca porumbeii să se găinățeze pe ouă, dar acest lucru se întâmplă destul de rar.
Porumbeii se mențin curați şi chiar doresc să-şi mențină curat şi cuibul. Astfel, ei zboară în altă parte pentru a-şi face nevoile, iar acel loc este podeaua.  Apoi, ei vor reveni la locul lor, iar dacă nu sunt destule odihnitori, acest loc va fi boxa lor sau o altă boxă.
Eu doresc ca aceştia să folosească odihnitorile pentru că, atâta timp cât au unde să se odihnească, ei nu vor zbura în altă boxă şi deci riscul de a sparge ouăle este mic.
Este atât de simplu.

Lumina şi întunericul
În fine, multe greşeli sunt făcute prin folosirea metodei întunericului, greşeli care pot pune capăt unui întreg sezon. Voi reveni asupra acestui subiect într-un alt articol.

Alte articole Ad Schaerlaeckens, aici:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu