"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



luni, 23 februarie 2015

ACE FOUR-EVER 9, de Henk Simonsz - un articol despre Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți a noua parte a seriei de articole “ACE FOUR-EVER” având ca subiect porumbeii şi persoana maestrului columbofil Ad Schaerlaeckens.  O atenție deosebită a fost acordată celebrului porumbel “As Four”.
Aceste articole au fost publicate în revista “De Duif” de către Henk Simonsz.
Surse:

ACE FOUR - EVER 9

O fotografie de acum istorică. Ad Schaerlaeckens în vizită la Jef şi Luc Houben. Ai lor “Jonge Artiest”, “Sony”, “Chipy” şi mulți alți porumbei de top sunt renumiți în întreaga lume.

Ad Schaerlaeckens uitase cu totul de “Sissi”, atunci când a primit o scrisoare de la cumpărătorul japonez. Japonezul nu-i scrisese să-i spună cât de încântat era de femelă, nicidecum, el a ajuns la concluzia că pasărea este un dezastru la mână, şi era foarte dezamăgit de faptul că Ad Schaerlaeckens a putut să-i trimită un porumbel aşa de prost.
Japonezul a uitat, în mod convenabil, că el a fost cel care a dorit-o atât de mult pe “Sissi”, datorită pedigree-ului ei.
Dar Ad nu şi-a făcut probleme şi i-a răspuns că îi va rambursa banii, cerându-i japonezului să-i trimită femela înapoi.

Aşadar, pentru a doua oară în viața ei, “Sissi” a trebuit să facă o călătorie lungă, de data asta înapoi spre Europa. Ea este una dintre puținele păsări care au călătorit până în Japonia şi înapoi. O istorie unică, aproape la fel de unică ca şi calitatea de reproducător a acestei femele, calitate aşa de mult subestimată la prima vedere.
Mai târziu, zeci de fii, fiice, nepoți şi nepoate din această femelă, din numeroase crescătorii,  au făcut aceeaşi călătorie către Japonia, însă au rămas acolo.
Principalul motiv pentru care majoritatea crescătorilor nu au fost impresionați de “Sissi” a fost fatul că, la acea vreme, femela era de talie foarte mică. Avea, de asemenea, o culoare nu foarte populară, albastru închis. Față de un porumbel albastru deschis sau  solzat, această culoare nu este foarte atractivă.
Ceea ce avea “Sissi” deosebit, îşi aminteşte Ad foarte bine, era un penaj extrem de mătăsos şi ochi galbeni strălucitori ce defineau inteligența micului ei cap.
Oricum, “Sissi” s-a întors în Olanda, iar Ad a introdus-o în voliera pentru moment. El nu şi-a făcut griji, hotărând să decidă mai târziu ce va face cu ea…

Între timp, fără a fi conştienți de asta, formarea unui triunghi din buni reproducători s-a dezvoltat în continuare.
În anul 1991, Ad Schaerlaeckens a primit un telefon de la un crescător numit Mattens, care dorea să-şi vândă întreaga familie de păsări într-o singură vânzare, preferabil fără public şi fără mult tam-tam. El dorea să-şi vândă porumbeii săi unui crescător din afara țării, iar Ad a fost intermediarul. Întreaga sa crescătorie a mers în Japonia. Ad a pregătit păsările în vederea expedierii, primind de la Mattens, pentru ajutorul său, un mascul tardiv.
Ad nu prea avea nevoie de acest mascul, şi a fost chiar tentat să-l trimită în Japonia cu restul porumbeilor Mattens, însă soția sa, Mia, nu a fost de acord. Ea a spus că nu poate să renunțe la pasăre, deoarece era un cadou.
În inima sa, Ad i-a dat dreptate, iar masculul albastru a fost introdus în compartimentul de reproducție. Acesta era NL91-2310369, care va deveni mai târziu faimos sub numele de “Mattensdoffer”.

Primii doi pui din cuplul “Mattens” x “Sissi” au fost “Creilman” şi fratele său. Amândoi au obținut premii întâi în concursuri grele, iar descendenții lor şi-au demonstrat valoarea de buni reproducători.

Cealaltă latură a triunghiului a fost reprodusă de Ad însuşi, în 1992, dintr-o femelă numită “Blauw vd Veeke”. Această femelă era soră bună cu “Gouden Crack”, provenind din miraculosul cuplu a lui Hans van der Veeke din Westdorpe. Ad a împerecheat-o cu “Lichte Orleans” din 1991, care a obținut, printre altele, locul 4 național Orleans, împotriva a 7,209 porumbei, mascul care avea în spate sângele lui “Kleine Merckx” şi “Goede Jaarling”. Din acest cuplu a fost obținută femela cu inelul matricol NL92-5212284, iar Ad a testat-o mai întâi în concursuri, aşa cum a făcut cu aproape toți porumbeii săi, care au fost introduşi, mai târziu, în compartimentul de reproducție.
Femela a obținut multe locuri fruntaşe, printre care locul 4 național Chartres împotriva a 4,252 de porumbei, locul 3 St Quentin împotriva a 3,084 păsări şi locul 7 Chateauroux împotriva a 3,085 porumbei.
Una peste alta, femela a fost o pasăre foarte bună şi, de asemenea, o pasăre foarte frumoasă la mână. Totul părea în regulă cu aceasta, un corp lung, perfect echilibrat, o atitudine foarte bună în crescătorie şi ochi expresivi. Toate acestea, în combinație cu rezultatele sale, i-au dat numele “Beauty 1” şi împreună cu “Sissi” şi “Mattensdoffer” a avut un rol decisiv în obținerea liniei lui “Ace Four”.

Ochiul aparține fenomenalului “Ko” (NL98-2331508) cumpărat de la Ad Schaerlaeckens, de către Falco Ebben, în 1998. “Ko” este obținut dintr-o fiică a lui “Creilman” şi a devenit tatăl şi bunicul a cel puțin 25 de porumbei câştigători de premii întâi, printre care multe victorii NPO.

Multe cupluri de top care au la bază astfel de poveşti minunate, par să fi fost mai degrabă făcute accidental, decât îndelung gândite. Nici pentru Ad Schaerlaeckens nu este o mare diferență. El crede în două lucruri: calitatea porumbeilor şi cuplurile în care atracția este reciprocă. El urăşte să împerecheze forțat păsările care nu se plac, atunci când sunt puse împreună. Ad crede că acest lucru, cu siguranță, nu poate avea o influență pozitivă asupra calității puilor obținuți.
De aceea, el practică împerecherea liberă, porumbeii săi putându-şi alege propriul partener.
În 1992, amândoi, “Sissi”’ şi “Mattensdoffer” au ajuns în acelaşi compartiment de matcă aproape din întâmplare, şi imediat s-au cuibărit într-un colț, foarte îndrăgostiți. Sub o stea norocoasă…
Unul dintre primii pui reproduşi din acest cuplu a fost “Creilman” (NL92-5212278). Acesta s-a dovedit a fi un foarte bun zburător, obținând, printre altele, locul întâi Chantilly, împotriva a 3,004 porumbei şi locul întâi Creil, împotriva a 4,214 porumbei, etapă care i-au adus şi numele.
Cuplul “Mattens” x “Sissi” a fost un succes, dar deşi acest cuplu a reprodus zburători foarte buni, nepoții acestora nu s-au făcut remarcați. De exemplu, puii obținuți direct din “Creilman” nu au fost buni zburători, dar (mai târziu) ei s-au dovedit a fi foarte buni reproducători.
În anii următori, cuplul  “Mattens” x “Sissi” au reprodus mulți pui, şi toți au participat la toate etapele din întreg programul de concursuri, ca şi pui.

“95-230” a fost primul porumbel al super trio-ului “Ace Four”, “Supertje 144” şi el însuşi. El a fost obținut din cuplul “Fiu Mattens x Sissi” x “Beauty 1”. Acesta a fost cel mai mic şi cel mai puțin renumit din acest trio, însă rezultatele descendenților săi sunt fenomenale. El este, printre altele, tatăl lui “Limo” al lui Co Verbree din Putten, la care vom reveni mai târziu.

În cele din urmă, cei mai importanți porumbei obținuți din cuplul “Mattens” x “Sissi” s-au dovedit a fi trei masculi şi o femelă. Pe lângă, mai sus menționatul “Creilman”, ceilalți doi masculi sunt “Blauwe Geeloog” (tatăl lui “Ace Four”, “Supertje 144” şi a lui “Kleine 230”) şi “Orleansdoffertje” (tatăl lui “Picasso” şi “Bubbles”).
Femela este “26”, mama lui “Invincible” şi a altor porumbei foarte buni.
Acestea sunt doar câteva exemple pentru a indica direcția de formare a triunghiului de aur.

Scânteia finală a fost aruncată în butoiul cu pulbere, prin împerecherea fiilor din cuplul “Mattens” x “Sissi” cu femela “Beauty 1” din 1992. Valoarea de reproducere a acestor perechi s-a dovedit a fi de neegalat.

În special, cuplul dintre “Blauwe Geeloog” (NL93-1059895) x “Beauty 1” (NL92-5212284) a fost de primă clasă…

Continuarea aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/02/ace-four-ever-10-de-henk-simonsz-un.html

Părțile 1-8 le puteți găsi, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu