"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



miercuri, 25 februarie 2015

ACE FOUR-EVER 12, de Henk Simonsz - un articol despre Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți a doisprezecea parte a seriei de articole “ACE FOUR-EVER” având ca subiect porumbeii şi persoana maestrului columbofil Ad Schaerlaeckens.  O atenție deosebită a fost acordată celebrului porumbel “Ace Four”.
Aceste articole au fost publicate în revista “De Duif” de către Henk Simonsz.
Surse:



ACE FOUR - EVER 12


Crescători de top din Reeuwijk: Bas şi Gerard Verkerk.
Porumbelul “Bubbles” a avut un impact enorm în dezvoltarea familiei lor de păsări.
Bas în mână cu “Olivia”, fiica lui “Bubbles” şi câştigătoarea locului întâi NPO Tours. Fratele ei de cuib este tatăl fenomenalului yearling “Tinkerbell”.
Tatăl Verkerk îl are în mână pe cel mai frumos fiu din “Bubbles”, numit “Buldozerul”.

În sportul columbofil prea multe teorii populare şi idei preconcepute sunt răsturnate, în mod regulat, în practică. Se pare că multor crescători le place să se agațe de o anumită teorie şi să acționeze asupra acesteia, şi nu doar în sensul literal, ci şi în practică.
Există doar un singur adevăr în sportul columbofil şi anume valoarea dovedită a unui porumbel campion, orice altceva poate fi privit ca lipsit de sens. Cu aceste teorii poți lucra frumos, dar nu sunt făcute pentru a construi ceva de valoare cu ajutorul lor.
Una dintre aceste idei preconcepute spune că porumbeii consangvinizați sunt buni doar pentru reproducție, ci nu pentru zbor. Consangvinizarea este periculoasă pentru a vă păstra propria linie de porumbei intactă şi aşa mai departe. Trebuie să fiți atenți, atunci când porumbei devin mai mici? La ce trebuie să fim atenți, nu se explică, niciodată!
Muşchii trebuie să vibreze şi să se umfle... Dar am văzut o mulțime de porumbei buni ai căror muşchi se puteau cu greu simți, aceştia fiind, de multe ori, porumbei ce zburau timp de 12 ore fără nicio problemă, pe caniculă cu vânt din față, în timp ce, toți acei macho cu muşchii umflați, deja cedaseră epuizați, din cauza slabei rezistențe...


Fotografie ce combină pe „Alessandro” şi cel mai bun fiu al său „Sprint”. În ciuda vârstei sale înaintate – 14 ani – „Alessandro” arată, încă, perfect sănătos. Cu toate acestea, el nu mai este fertil şi poate trăi tot restul vieții sale în compartimentul porumbeilor bătrâni. „Sprint” a fost un campion. În special pe caniculă, cu vânt din față, nimeni nu putea ține pasul cu el...

Ad Schaerlaeckens a simplificat multe dintre problemele sportului columbofil, aducându-le la proporțiile lor corecte. Ad aproape întotdeauna se focalizează pe fapte şi, prin urmare, el a devenit un specialist în lucruri care au cu adevărat sens în columbofilie, fiind capabil să modifice, cu ajutorul peniței sale, multe probleme exagerate. Cred că acesta este unul din motivele pentru care el a devenit un scriitor aşa de popular în întreaga lume.
Metoda sa de împerechere este un bun exemplu în acest sens. Foarte bine gândită şi testată, dar atât de simplă şi rațională, încât doar câțiva alți crescători se poate referi la ea. El foloseşte împerecherea liberă, fiecare mascul având ocazia de a-şi alege propria pereche favorită.
Dar atunci când se formează un cuplu, care nu ar trebui format conform părerii experților? Ad nu-şi face griji cu asta. El doreşte ca porumbeii să se simtă comfortabili, unul cu celălalt. Pericolul cu această metodă este, bineînțeles, consangvinizarea prea apropiată. Cu toate acestea, Ad nu-şi pierde somnul cu astfel de probleme. Nici măcar atunci când este vorba de cei mai buni reproducători ai săi.
În 1998, „Ace Four” a fost foarte atras de o femelă mică, obținută din cuplul „Mattens” x „Sissi”. În ciuda faptului că această femelă era soră bună cu tatăl lui „Ace Four”, Ad i-a lăsat în pereche, iar acest cuplu a reprodus, printre alții, pe 98-162, care mai târziu a fost botezat „Home Alone”.


Neuitatul „Home Alone”

„Home Alone” a fost unul dintre exponenții care au propagat linia de sânge a lui „Ace Four”, în întreaga lume columbofilă.
Nu a fost doar un super zburător, dar şi calitatea descendenților săi este fantastică, chiar şi în zilele noastre. Avea un corp frumos şi, potrivit spuselor lui Ad, păreau că zboară scântei din ochii săi. În competiții dure, împotriva a mii de porumbei, el s-a clasat de câteva ori în top 10. Cel mai bun rezultat al său a fost într-o etapă dificilă, pe vreme caniculară, de la Creil, împotriva a 13,203 porumbei, etapă în care a obținut un avans, nu mai puțin, de 7 minute. Porumbeii care pot face un astfel de lucru sunt adevărații campioni ai acestui sport.
Dar nu s-a terminat totul cu „Home Alone”. Mai mulți zburători/ reproducători de valoare s-au născut în Baarle-Nassau. Şi, de asemenea, tot mai multe crescătorii şi-au pus bazele pe această linie de sânge, în acea vreme.
Unul dintre aceşti crescători era pe atunci, încă, tânărul Bas Verkerk, care a mers acasă la Ad Schaerlaeckens, împreună cu tatăl său Gerard, pentru a cumpăra porumbei de la acesta, pentru prima dată în anul 2000. S-au întors acasă cu trei păsări, unul dintre aceştia pierzându-se în jurul crescătoriei. Ceilalți doi erau „Ice Queen” şi „Alessandro”. Aproape nimeni nu a auzit de „Ice Queen”, deoarece această femelă a reprodus doar doi pui. A doua zi după ce a depus primul ou, a scăpat din volieră. Asta nu trebuia să fie o problemă, deoarece femela era învățată să zboare în acea locație, însă era pe înserate şi a nins foarte mult în acea noapte, de unde şi numele ei de „Ice Queen” (Regina Gheții). Cert este că Bas şi Gerard nu au mai văzut vreodată această femelă. Cu toate acestea, dintr-unul din ouăle rămase în urma ei, a ieşit „Olympic Sogno”, care, ca yearling a reuşit să câştige titlul olimpic la demifond...
„Alessandro” a devenit mult mai renumit. El a fost obținut dintr-o soră bună a lui „Home Alone” („Beauty 2”) care, de asemenea, zbura excelent pe vreme caniculară.
„Alessandro” a fost, printre altele, tatăl lui „Sprint” (01-591). Acesta şi-a câştigat numele pe când era pui. Pe o vreme tropicală, cu vânt din nord-est, el a câştigat locul întâi împotriva a 6,069 păsări. El a repetat figura ca yearling, într-o etapă de demifond la fel de caniculară, obținând tot locul întâi, împotriva a 3,560 porumbei. La doi ani, a câştigat locul 5 NPO împotriva a 9,399 porumbei de la Bourges şi, două săptămâni mai târziu, a strivit din nou competiția, obținând locul întâi NPO într-o etapă foarte grea de la Chateauroux, împotriva a 6,664 porumbei.
În „Sprint” se pot vedea aceleaşi trăsături ca şi în „Ace Four” şi sora acestuia „Het Supertje”. Întotdeuana se întorcea din concurs complet epuizat, iar după câteva ore era perfect recuperat. Zbura foarte bine, în special cu vânt din față, pe vreme caniculară.
Dacă poți reproduce astfel de porumbei, şi niciodată nu îți vinzi păsările de top, formarea unei familii de porumbei, ca cea a lui Verkerk, devine repede posibilă. Iar dacă adaugi la asta talentul nativ al lui Bas Verkerk, vei obține o combinație câştigătoare. Atât de simplu poate fi sportul columbofil...
În vara anului 2002, Bas şi Gerard au venit iarăşi la Ad Schaerlaeckens, de data asta întorcându-se acasă cu un singur ou dintr-un cuplu, care avea în spate, din pareta mamei, linia de sânge „Mattens” x „Sissi” x „Beauty 1”. Ei au numit femela, care a eclozat din acest ou, „Bubbles”.
Se pare că au reuşit să obțină, din nou, un super reproducător, din Baarle-Nassau. Această femelă a avut un impact puternic în familia de porumbei Verkerk. Sângele lui „Bubbles” a avut o genă dominantă care a permis păsărilor să câştige împotriva unui număr mare de competitori.
Până în zilele noastre, familia Verkerk au obținut porumbei campioni din fii şi nepoții lui „Bubbles”, iar în multe alte crescătorii, descendenții acestei femele zboară extrem de bine.
Toate acestea sunt superlative foarte frumoase, dar fiecare din aceste superlative sunt argumentate de super rezultate. Printre descendenții lui „Bubbles” sunt deseori porumbei prețioşi, ca de exemplu, albastrul „Buldozer” sau sora sa „Nadala”. Dar cele mai remarcabile caracteristici ale acestor descendenți sunt strălucirea şi privirea inteligentă. Ei observă, literalmente, tot ce se întâmplă în crescătorie.
În crescătoria familiei Verkerk, „Bubbles” a devenit, printre altele, mama lui „Buldozer”, „Nadala”, „One Chance”, „Donald”, „Shine”, „Federer”, „GPS”, „Touriya”, „Jack”, „Olivia” şi „Captain Hook”.


Această femelă inteligentă este „Tinkerbell”, senzația anului 2014 în crescătoria lui Bas şi Gerard Verkerk.

„Olivia” a câştigat, printre altele, locul întâi NPO în etapa de la Tours, împotriva a 14,156 porumbei, în timp ce fratele său de cuib „Captain Hook” este tatăl lui „Tinkerbell” (13-479), care a fost senzația anului 2014 în crescătoria lui Bas şi Gerard Verkerk. Această femelă este un reprezentant demn de linia de sânge „Bubbles”.
Aici sunt trei dintre cele mai bune performanțe ale ei, din sezonul 2014, ca yearling:
Meaux: locul întâi din 17,204 păsări şi, de asemenea, cea mai rapidă din 32,917 păsări.
Bourges: locul 8 împotriva a 9,576 porumbei.
Nanteuil: locul 9 împotriva a 7,043 porumbei.

Te face să te întrebi dacă există oare crescători care să aibe porumbei mai buni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu