"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 24 februarie 2015

ACE FOUR-EVER 10, de Henk Simonsz - un articol despre Ad Schaerlaeckens

Mai jos găsiți a zecea parte a seriei de articole “ACE FOUR-EVER” având ca subiect porumbeii şi persoana maestrului columbofil Ad Schaerlaeckens.  O atenție deosebită a fost acordată celebrului porumbel “As Four”.
Aceste articole au fost publicate în revista “De Duif” de către Henk Simonsz.
Surse:


ACE FOUR - EVER 10
Co Verbree prezentând-o mândru pe “Anita”, fiica lui “Limo”. În 2011 ea a reuşit să devină cea mai bună femelă din Olanda, iar în 2012, a obținut locul 4 femele. Ambele titluri în competiția WHZB.

1995
Am ajuns în anul 1995, anul naşterii micuțului “95-230”. “230” a fost primul pui, mascul, obținut din cuplul “Blauwe Geeloog” (“Mattens” x “Sissi”) x “Beauty 1” şi, la fel ca frații şi surorile sale, el a devenit un super reproducător. Majoritatea crescătorilor îşi imaginează un super reproducător ca fiind un mascul puternic, cu aspect macho, aripi mari, corp fantastic şi muşchi vibranți. Aceasta este în trend cu moda.
“230” a fost un mascul foarte mic, neremarcabil, iar văzut prin ochii unui crescător, părea mai mult un anti-erou decât un mascul puternic. Când priveşti unul dintre fii săi, care în prezent încă scoate şase serii de pui pe an, vei vedea aceeaşi constituție. La fel de mic, deşirat, cu o prezență aproape imposibil de înțeles şi un cap ca de găină. Dar dacă vă faceți timp să priviți acest mascul atunci când nu este grăbit de ceva şi se află în largul său, veți putea vedea calitatea acestuia. Porumbelul de care vorbim aici este, bineînțeles, faimosul “Limo” al lui Co Verbree din Putten.

Timid
Pe cât de timid şi nervos se comportă în crescătorie, pe atât de determinat şi curajos devine în momentul în care are ouă sau pui în cuib.
Co spune că devine teribil de agresiv, şi te va ciupi de mâini dacă în oferi şansa să o facă.
Ai crede că este vorba de alt mascul, incredibil ce caracter poate să aibă această mica pasăre.
Şi uită-te la ochii din micul cap! Nu-i lipseşte nimic, iar modul în care te priveşte… Un porumbel care gândeşte, ai putea spune. Şi la ce buni sunt muşchii puternici şi aripile mari, atâta timp cât porumbelul nu are inteligența de a-şi găsi drumul către casă. Sau când nu are suficientă rezistență şi renunță la primul obstacol.
Anul naşterii lui “230”, 1995, pare că a fost foarte demult, dar, doar cu două săptămâni în urmă (Iulie 2014) l-am vizitat pe Co Verbree pentru a-l vedea pe cel mai renumit fiu al acestuia, “Limo” (03-765). Şi s-a dovedit că saltul până în prezent nu este aşa de mare, până la urmă, deoarece “Limo” este încă foarte fertil şi arată foarte bine. Motivul ar putea fi faptul că Verbree în lasă să-şi crească singur toți puii, întreg sezonul de reproducere. Nu i se schimbă femela pereche pe parcursul unui an, pentru a diminua gradul de stres. Masculul se simte în largul său, are o viață foarte bună, iar asta se vede nu doar în felul în care arată, dar, mai ales, în descendenții săi. Fantastic!
 Pui frumoşi. Aceasta este ce-a de-a şasea serie de pui din anul 2014, crescuți de “Limo”, însuşi.

Orleansdoffertje
În anul 2001, Co Verbree a mers la Ad Schaerlaeckens pentru prima dată. Faima de buni reproducători ai liniei de porumbei formată din frații şi surorile lui “Ace Four” şi “Supertje 144” a ajuns în atenția lumii columbofile. De la Ad, Co a cumpărat doi porumbei din “Orleansdoffertje” (fratele tatălui lui “Ace Four”), cărora le-a dat numele “Adino” (NL01-083) şi “Adina” (NL01-084).
“Adino” a devenit, printre altele, tatăl a trei foarte buni zburători: “Anja” (02-758), “Sayura” (02-852) şi “Shakira” (05-278), dar şi tatăl lui “Blauwe Co”, care a devenit un foarte bun reproducător al lui Willem de Bruijn, iar când Willem l-a numit un bun reproducător, atunci acesta trebuie să fie unul foarte special, întradevăr…
Dar, de asemenea, şi aceşti primi porumbei Schaerlaeckens, au fost subestimați de mulți crescători din cauza felului în care arătau. La fel cum i s-a întâmplat lui Ad când  a sosit acasă cu “Sissi”. Istoria s-a repetat şi în cazul lui Co Verbree. Pentru o vânzare de tardivi, el a reprodus un mascul frumos (în ochii săi), dar nimeni nu a vrut să-l cumpere. Toată lumea a dat deoparte mica pasăre. În cele din urmă, Co Verbree a păstrat-o pentru el, deoarece îi cunoştea părinții, şi l-a numit “Crespo”. Acesta a devenit un foarte bun reproducător, care, înainte de a-i fi furat din crescătorie, a fost, printre altele, tatăl lui “Salino” (06-855), foarte bun zburător şi unul dintre reproducătorii de bază ai lui Co Verbree în acest moment.

Succesul
Porumbeii Ad Schaerlaeckens au înflorit în crescătoria lui Co Verbree, furnizându-i acestuia rezultate fantastice, atât în concursuri, cât şi în compartimentul de reproducție.
În 2003, Co a comandat iarăşi câțiva porumbei Ad Schaerlaeckens, însă cererea a fost aşa de mare, încât acesta a reuşit să achiziționeze doar trei păsări. Crescători din toate colțurile lumii au venit la Baarle-Nassau, încercând să-şi achiziționeze pui din linia “Mattens” x “Sissi” x “Beauty 1”.
Când Co Verbree a ajuns la Baarle-Nassau, erau foarte mulți cumpărători acolo, dar într-un moment de linişte, Ad i-a spus că are pentru el doi pui din “230” pe care, cu siguranță, Co ar trebui să-i ia acasă, în Putten. Co şi-a ales unul dintre aceşti doi pui, pe “Limo”. El nu a luat şi sora acestuia de cuib, alegând în schimb un porumbel mai bun din celelalte cupluri. Co mi-a spus că a regretat foarte mult această decizie. Deoarece, nu doar “Limo” a devenit un reproducător de top, dar şi sora sa de cuib, la care Co a renunțat, a reprodus serii de buni şi foarte buni porumbei. Păcat, dar Co este fericit cu al său “Limo”, un porumbel cum rar îți e dat să vezi.
Asta nu înseamnă că celelalte păsări nu au fost bune, dar calitatea lui “Limo” este remarcabilă. Unul dintre ceilalți doi porumbei a fost “Mischa”, un pui din “Wounded Knee” care are în spate o cantitate importantă de sânge din “Goede Jaarling” al lui Ad Schaerlaeckens.
Realizările lui “Azira” ultima femelă reprodusă din “Mischa” ne spune cât de speciali au fost aceşti porumbei. Ca pui, ea nu a fost concurată deloc, dar în ciuda acestui handicap, ca yearling a obținut locul 5 național Salbris zona 2, împotriva a 9,566 porumbei.
Valoarea porumbeilor lui Co Verbree a fost descoperită şi de persoane cu intenții rele, acestuia fiindu-i furate mai multe păsări. Lovituri foarte grele care l-au doborât, dar în mod miraculous, “Limo” a fost salvat, deoarece acesta a avut şansa de a fi în alt compartiment, iar hoții au fost disturbați înainte de a ajunge la el.
Cei mai renumiți puii din “Limo” sunt, bineînțeles, “Marchino” (NL08-499) şi “Anita” (NL10-498). Dar, şi în Belgia, rezultate bune au fost obținute cu descendenți din “Limo”.
Andre Roodhooft a cumpărat un mascul din “Limo”, de la Co, iar cu ajutorul acestuia, el a reprodus pe al său B08-037. Ca pui, acest porumbel a câştigat, printre altele, locul întâi Bourges, împotriva a 5,974 porumbei, locul întâi Melun, împotriva a 1,109 porumbei, şi multe alte clasări bune, până când, din păcate, a fost îmbarcat odată prea devreme…

Fără precedent
“Machino” a obținut un rezultat fără precedent, devenind cel mai bun mascul din Olanda în competiția WHZB, din 2011.
“Anita”, femelă care se prezintă fantastic în mână, nu a fost nici ea mai prejos, devenind cea mai bună femelă din Olanda, în 2011. În 2012, şi- demonstrat din nou calitatea sa, obținând locul 4 femele, Olanda.
Sunt aproape sigur că o asemenea supremație nu va fi niciodată egalată. Doi semifrați de tată, care să obțină titlurile de cel mai bun mascul şi cea mai bună femelă din Olanda. “Limo” nu trebuie să-şi dovedească, mai mult decât atât, valoarea sa de fantastic reproducător. Cel puțin nu pentru mine…
“Marchino”, fiul lui “Limo”, a devenit cel mai bun mascul din Olanda, în 2011, în competiția WHZB.

“Limo”
“Limo” este acum în vârstă de 11 ani şi încă reproduce pui de foarte bună calitate. Forma sa este fantastică, pentru această vârstă. Un corp frumos, bine închis şi plin de muşchi. Se pare că, condiția din crescătoria lui Co Verbree este aşa de bună, încât reproducătorii nu suferă de pe urma activității de reproducere. Am observat atmosfera din crescătorie, totul este în armonie, inclusiv prezența crescătorului.
Un om foarte drăguț cu multă experiență, care cunoaşte despre ce vorbeşte. Fără a utiliza metode dificile. Dar de profesionalismul lui prin excelență, se poate mândri sportul columbofil olandez.

“Limo” este cel mai renumit fiu al lui “230”, fratele lui “Ace Four” şi a lui “Het Supertje”, care nu şi-au câştigat numele lor degeaba. Ei s-au născut în 1996, şi încă din anul naşterii, ei au obținut rezultate neegalate în concursuri…

Continuarea aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2015/02/ace-four-ever-11-de-henk-simonsz-un.html

Părțile 1-9 le puteți găsi, aici:

Articole ale altor columbofili celebri, aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/p/articole-columbofili-celebr.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu