"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 27 februarie 2014

"Femelele lui Raf Den Haese" traducerea articolului "The hens of Raf den Haese" de Dhaenens Geert


Mai jos, traducerea articolului “The hens of Raf Den Haese (Moortsele, BE) continue to perform at the highest level” de Dhaenens Geert (sursa: http://www.pipa.be/en/newsandarticles/reports/hens-raf-den-haese-moortsele-be-continue-perform-highest-level)

Senzaţionalele femele ale lui Raf obţin rezultate naţionale remarcabile, sezon după sezon, ceea ce ne arată faptul că femelele sunt capabile de performanţe de top mai multe sezoane la rând.



Întotdeauna este interesantă o discuţie cu Raf Den Haese.
Oare cum îşi administrează crescătoria pentru a obţine astfel de rezultate cu echipa sa de femele, an de an?
Crescătorii au întrebări în legătură cu abordarea sa şi cu metodele sale speciale, dar Raf spune că nu este chiar aşa:
“Sunt doar un simplu columbofil”, mărturiseşte acesta.
Raf îşi iubeşte cu adevărat porumbeii şi îi menţine motivaţi, îngrijindu-i cu mare atenţie. Metoda sa se bazează pe disciplină, de asemenea, selecţia este foarte important.

O familie de porumbei are nevoie de o bază solidă
Nu poţi obţine rezultate de top, mai mulţi ani la rând, fără a avea o fundaţie puternică. Porumbeii lui Raf au parte de antrenamente private o dată pe săptămână, iar când încep concursurile de demifond extrem (Argenton, Poitiers, Vierzon, etc), acesta îşi antrenează păsările o dată la două săptămâni. Face acest lucru de mulţi ani.
Nu poţi obţine nimic în sportul columbofil dacă nu ai reproducători de cea mai bună calitate, iar crescătorul din Moortsele are o mulţime de păsări renumite în propria crescătorie.
El deţine o colecţie de păsări pe care nu ai ocazia să o vezi foarte des. Porumbeii lui sunt puternici, au un penaj moale şi delicat şi o mare vitalitate. 90% dintre aceştia provin din crescătoriile lui Eric Limbourg (Brussegem, BE), în combinaţie cu porumbei de la bunul său prieten, Eric Hofman (Scheldewindeke, BE), a cărui linie este, de asemenea, puternic bazată pe păsările lui Limbourg. El a încercat, de asemenea, şi o combinaţie cu fraţii Desbuquois (Kapelle-on-den-Bos, BE), excelenţi crescători pe distanţe lungi.
Cel mai bun porumbel din crescătoria sa este reprodus din “De Slappe” (BE05-4033597) cu femela “Blue Erika” (BE05-4402403). “De Slappe” este un produs 100% Limbourg, câştigătorul locului 9 naţional în concursul Bourges din 11875 porumbei participanţi şi a locului 47 la etapa naţională Tulle din 5676 porumbei. “Blue Erika”, fiica lui “Blue Ace” a lui Limbourg este mama a doi campioni naţionali: locul întâi în concursul naţional de la Souterraine în 2009 şi locul întâi naţional Argenton 2011.
Cu puţin timp în urmă a mai obţinut un mascul remarcabil de la Eric Limbourg: “Son Eagle Ace” (BE11-2205912), fiu din “Eagle Ace”, un excelent zburător şi reproducător, obţinut dintr-o fiică din “De Favoriet Marseille” a lui Marcel Aelbrecht. Acest mascul va fi împerecheat cu cele mai bune femele din crescătoria sa.
Pedigree-ul lui "Son Eagle Ace (BE11-2205912) aici:


Cutia magică
Se pare că Raf are o baghetă magică cu care-şi antrenează propriile păsări. Porumbeii săi ascultă de vocea lui, urmărindu-i instrucţiunile. Învaţă acest lucru la o vârstă foarte fragedă, permiţându-i astfel crescătorului să păstreze disciplina în crescătorie.
Raf are o echipă relativ mică de păsări, deoarece acesta nu doreşte să-şi afecteze prea mult viaţa sa socială. Asta înseamnă că porumbeii nu sunt mereu prima sa prioritate.
Deţine cinci perechi de reproducători de încredere, iar ouăle acestora sunt clocite de către părinţi adoptivi. Echipa de zbor este formată din 16 femele şi 10 rezerve. De obicei, angajează şi un număr de masculi văduvi, însă atenţia lui se focalizează pe femele.

Porumbeii sunt împerecheaţi pe 25 Martie şi li se permite să crească pui timp de două zile înainte de a fi iarăşi separaţi. Femelele sunt ţinute în voliere deschise pe timpul zilei, seara acestea pot intra în crescătorie pentru a dormi pe odihnitori.
La începutul sezonului, porumbeii sunt antrenaţi timp de o oră pe zi, în jurul crescătoriei. În timpul sezonului, aceştia sunt antrenaţi doar în zilele de luni şi marţi, iar miercurea de două ori. Femelele sale pot vedea masculii, pentru un timp scurt, înainte de îmbarcare, dar pot petrece mai mult timp împreună după concurs.
Raf le oferă hrană uşoară de la Beyers Vandenabeele, săracă în proteine. Un amestec de năpârlire este administrat în serile zilelor de marţi şi miercuri, iar joia se revine la amestecul Beyers Vandenabeele, suplimentat cu porumb şi seminţe mici.

Care ar putea fi secretul succesului său? Cu o zi înainte de sosirea porumbeilor, Raf le pregăteşte un amestec din lapte, apă şi zahăr (zahăr din trestie sau zahăr candel, dar nu zahăr alb). Lasă acest amestec peste noapte, astfel încât zahărul are timp suficient pentru a se dizolva, oferindu-l porumbeilor la sosirea din concurs. Acesta ajută la depurificarea organismului porumbeilor, refăcându-se, de asemenea, nivelul de glucoză din sânge.
Rezultatele sunt spectaculoase: porumbei se refac rapid, riscul de îmbolnăvire este foarte mic, iar muşchii acestora devin repede rozalii. Dezavantajul constă în faptul că excrementele sunt apoase, iar crescătoria nu arată tocmai bine, dar Raf nu-şi face probleme din cauza asta.
Raf nu administrează niciun fel de tratament porumbeilor săi; el preferă mai degrabă să-şi ia măsuri de precauţie: verifică excrementele şi ciocul păsărilor în fiecare săptămână, iar tratamentele împotriva infecţiilor respiratorii sau a altor boli sunt administrate doar dacă este nevoie. Administrează un tratament împotriva coccidiozei o singură dată pe toată perioada în care păsările stau în volieră. Ultima sa vaccinare împotriva salmonelozei datează de acum cinci ani. Puii sunt vaccinaţi împotriva variolei.

Puii săi sunt antrenaţi de zece ori înaintea angajării în concursuri. Femelele văduve sunt antrenate de cinci ori înainte de a finaliza două etape de Noyon. Apoi, acestea sunt angajate în etapa de la Blois, după care sunt antrenate aproape săptămânal pentru restul sezonului. Cele care au tendinţa de a se împerechea sunt eliminate din crescătorie.

Câteva din păsările campioane:
"Elske" (BE09-4022040)


"Madame" (BE08-4061030)


"Daisy" (BE09-4022031)


Toate aceste rezultate sunt spectaculoase. Unele dintre femelele lui sunt capabile să se claseze săptămânal pe locuri de vârf, chiar şi la vârsta de patru ani. Asta demonstrează faptul că porumbeii de calitate, aflaţi pe mâna unui crescător bun, pot avea o carieră lungă şi încununată de succes.
O femelă poate concura foarte bine timp de mai multe sezoane, în contradicţie cu părerea multor crescători.
Ne-a fost dat să vedem, în timpul vizitei noastre, porumbei care se aflau într-o formă excelentă. Raf este foarte motivat şi suntem siguri că 2014 va fi un alt sezon excepţional pentru crescătoria din Moortsele!

Autor: 25/02/2014 - Dhaenens Geert


vineri, 21 februarie 2014

"Fotbal si porumbei" traducerea articolului "Soccer and Pigeons" de Ad Schaerlaeckens


Mai jos, traducerea articolului “Soccer and Pigeons” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)


Oare câţi dintre voi aţi auzit de RKC? Cred că foarte puţini. Nu trebuie să vă fie ruşine de asta. RKC este o echipă de fotbal din satul olandez Waakwijk. Ei joacă fotbal la un nivel foarte înalt, aşa încât, echipele de top vin să-i viziteze.
Una dintre aceste echipe este Feyenood. Echipa a venit însoţită de mulţi suporteri pentru a asista la această zi memorabilă. Întrebarea nu era dacă Feyenood – echipă ce a câştigat tot ce se putea câştiga – va învinge RKC, ci la ce scor. De fapt, se părea că meciul se joacă degeaba. Nici un suporter nu avea dubii în privinţa rezultatului final.

Mahmureala
Dar au fost dezamăgiţi. Clubul lor a fost pur şi simplu tocat. Suporterii acestei mari echipe au plecat acasă “cu coada între picioare”, cum se spune în Olanda.
Pentru cei 11 milionari a fost o zi dezastruoasă, la care nu se gândea nimeni.
Imensul stadion al echipei Feyenood poate găzdui 50.000 oameni, pe când micul stadion al lui RKC maxim 6.500.
În timpul săptămânii, jucătorii RKC lucrează în fermele părinţilor, iar la sfârşit de săptămână lucrează la câmp. Şi atunci, oare cât de greu le este acestora!
Nici celebra Axaj nu au putut învinge Robin Hood-ul fotbalului olandez.
RKC a furat fotbalul de la cei bogaţi şi l-au înapoiat proprietariilor de drept, oamenilor de rând. De abia ce mi s-au uscat lacrimile de bucurie după confruntarea dintre pitic şi gigant.

Încă un sport
În satul Waalwijk, care cu greu poate fi găsit pe hartă, fotbalul este apreciat, deşi bugetul total anual este egal cu câştigul lunar al lui Ronaldo.
Dar noi ne dorim să avem 11 “afacerişti” pe teren? Nu, nici vorbă! Noi vrem jucători de fotbal. Sportivi cărora să nu le pese de reputaţii sau milionari. RKC a demonstrat că există speranţă.
Cât de potrivite sunt toate acestea într-un sport în care s-au plătit 310.000 Euro pentru un porumbel? Şi, hai să fim sinceri! 310.000 Euro pentru o grămadă de pene? Această nebunie este la fel de mare ca şi salariile lui Messi, Ronaldo, Suarez şi asociaţii.

Comerţ
Oamenii se plâng cu privire la comercializarea concursurilor de porumbei. Unii chiar doresc să renunţe, pentru că nu mai este un sport, spun aceştia.
Însă, porumbeii scumpi şi porumbeii buni sunt două poveşti total diferite.
Am obiceiul de a memora rezultatele concursurilor. Unul dintre acestea, de exemplu, a fost cel de la Dax, în urmă cu ceva vreme. Neamţul Seegmuller a câştigat locul întâi Internaţional cu cea de-a 40-a pasăre angajată. El a angajat în total 88 de porumbei.
Hermes a obţinut locul secund cu cea de-a 228-a pasăre angajată. Primele sale păsări au fost a 228-a, a 61-a, a 37-a, a 95-a, a 78-a şi a 159-a.
Rezultatele acestor crescători, care de fapt nu au fost chiar aşa de bune, au fost puse sub lumina reflectoarelor. Pe ei nu-i putem învinui, însă pe mass-media… Sunt aşa-zişii oameni de mass-media care enervează multă lume, inclusiv pe mine. S-a întâmplat prea des ca eu să am acasă 3 din cele 4 angajate, sau 3 din 5, în timp ce niciunul dintre aceşti zburători celebri nu aveau sosite 50% din propriile lor păsări.
Mă întreb uneori, dacă nu ar fi niciun chinez, ar mai fi existat aceşti oameni care angajează 100 sau chiar mai multe păsări?

Mass-media
Numeroşii crescători care au un venit mic, o grădină mică în care se află o mică crescătorie pot fi comparaţi cu echipa de fotbal RKC. Ei nu se tem de nimeni şi sunt, deseori, infinit mai buni decât mulţimea mega crescătoriilor.
Luaţi de exemplu acel zbor de la Dax, menţionat mai sus. Seegmuller, Hermes şi Kipp sunt renumiţi în întreaga lume. Un crescător pe nume Ehm nu este cunoscut de nimeni. Şi el a jucat în acest concurs. Cu doar 3 porumbei, câştigând locurile 6 şi 7.
În timp ce lui în lipsea doar o singură pasăre din cele trei angajate, Hermes avea doar un singur porumbel acasă din 230 angajaţi, iar la fel de celebrul Kipp avea doar 2 porumbei din 74.
Hermes, Kipp şi Seegmuller au furat tot spectacolul, în sensul cel mai literal posibil al cuvântului, necunoscutul Ehm a făcut spectacolul. În mod normal el ar fi trebuit să aibe acelaşi sentiment de bucurie ca şi jucătorii RKC după victoria lor. Dar mă îndoiesc că acest lucru s-a întâmplat.
Mulţi dintre aceşti mici supraoameni ştiu dinainte că vor fi ignoraţi. În special, aşa numitele site-uri de licitaţii, vor face tot posibilul pentru a-i induce în eroare pe potenţialii cumpărători din străinătate, menţinându-le ignoranţa. De la aceşti mega crescători ei pot obţine bani, dar de la un necunoscut ce are super porumbei, sau de la un crescător precum Ehm, nu pot obţine acelaşi lucru.

Nume
Oamenii plătesc pentru nume. Fie că este vorba de îmbrăcăminte, porumbei sau orice altceva.
Să luăm de exemplu controversatul “Bak 17” (Box  “17”). Propaganda din jurul lui este ridicolă. Nu se poate spune cu voce tare, deaceea şoptesc: “Cât de proşti sunt majoritatea crescătorilor!”
Chiar eu sunt unul dintre aceştia.
Păsările mele de demifond erau suficient de bune, dar am dorit şi păsări de distanţă lungă. Iar pentru a le obţine am mers la cele mai renumite nume de unde am cumpărat porumbei scumpi cu pedigree impresionante. Nu m-am ales cu nimic de pe urma lor.
Dar am făcut, de asemenea, şi lucruri bune. Am schimbat păsări sau le-am dat cadou şi ghiciţi? Una dintre ele, oferită unui tânăr, a clasat de două ori în primele 10 locuri, în concursuri de distanţă lungă, în Antwerp. A doua a fost chiar mai bună.
Credeţi-mă! Mass-media păcăleşte mai mulţi crescători naivi decât media peştilor prinşi de pescari.

Nicio problemă
Calitatea trebuie să fie plătită şi în sportul columbofil, nu am nicio îndoială despre acest lucru. Însă prea mulţi crescători din acest sport nu-şi primesc laudele pe care aceştia chiar le merită. În niciun alt sport, discrepanţa dintre preţurile plătite şi calitatea primită nu este aşa de mare.
O maşină scumpă este mai bună decât una ieftină. Un costum scump este mai bun decât unul ieftin. Dar această logică nu contează atunci când vine vorba de porumbei. Slavă Domnului!

marți, 11 februarie 2014

Plan de zbor 2014 UCPR Prahova


Mai jos găsiţi planul de zbor pentru sezonul de concursuri porumbei maturi 2014 – UCPR Prahova (sursa: http://www.rrp.ro/read.php?cat=concursuri&item=182).

UPDATE 28.04.2014: A aparut planul de rezerva pe ruta Polonia, detalii aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2014/04/plan-de-zbor-2014-pe-polonia.html

UPDATE 11.03.2014: Planul expus mai jos se pare ca are din ce in ce mai putine sanse de izbanda, din cauza situatiei actuale din Ukraina.
Voi reveni cu un nou update cat de curand. Pana atunci, mai jos, puteti gasi planul de zbor asa cum era el stabilit pentru acest an.

Se pare că anul 2014 va fi anul în care UCPR Prahova va arăta că este o forţă columbofilă, toate cluburile din judeţ participând împreună la acest plan de zbor. E adevărat că unele aderă mai târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodata:
Astfel, 10 cluburi vor participa de la început, acestea sunt:
1.                   Victoria Floreşti
2.                   Brătăşanca
3.                   Păuleşti
4.                   Dove Câmpina
5.                   Basarabi Brebu
6.                   Valea Slănicului
7.                   Valea Prahovei
8.                   Lăstunul Breaza
9.                   Șoimul Aluniş
10.               Băicoi
De la prima etapă de fond vor adera încă 3 cluburi:
11.               Viitorul Predeşti
12.               Brazi
13.               Târgşor
Iar de la a 8-a etapă de viteză-demifond vom mai avea 3 cluburi participante:
14.               Ploieşti
15.               Strejnic
16.               Valea Călugărească

Să vedem care sunt etapele din acest sezon:
1.       Sezonul sportiv va începe în data de 27 Aprilie 2014, cu etapa de viteză de la Măicăneşti. Distanţa aproximativă de concurs (faţă de Ploieşti) este de 130km.
2.       A doua etapă de viteză – Oancea – va avea loc în data de 4 Mai 2014, distanţa fiind de aproximativ 195 km.
3.       A treia etapă de viteză se va organiza din Republica Moldova, din localitatea Taraclia, în data de 11 Mai 2014. Distanţa de concurs de cca. 300km.
Dacă anul trecut primele etape de viteză se organizau de la 115km (Focşani), 182 km (Bârlad) şi 254km (Albiţa), se observă că anul acesta distanţele sunt cu aproximativ 10-18% mai mari.


4.       Prima etapă de viteză-demifond – Palanka, Republica Moldova – va avea loc în data de 18.05.2014. Distanţa de concurs de aproximativ 355 km.
5.       În cea de-a cincea etapă din sezon porumbeii vor fi întorşi la Oancea. Data efectuării concursului este 25 Mai 2014.
6.       În ultima zi a lunii Mai vom avea două concursuri: primul va fi o reluare a etapei de viteză de la Oancea.
7.       Tot pe 31 Mai va fi organizat şi primul concurs de demifond-fond din acest sezon, cu lansarea din localitatea L’vove, Ukraina. Distanţa de concurs un pic mai mare decât suntem obişnuiţi, aproximativ 585km.
8.       Cea de-a opta etapă din acest sezon va avea loc în data de 8 Iunie, va fi o etapă de viteză-demifond, iar lansarea se va face ca şi în etapa a patra, de la Palanka, Republica Moldova.
9.       Etapa de la Palanka se va repeta doar la o săptămână distanţă, în data de 14 Iunie 2014.
10.   Tot în acea zi va avea loc şi prima etapă de fond, cu lansarea din localitatea Krivoi Rog, Ukraina, 650km.
11.   În data de 22 Iunie 2014 se va repeta iarăşi etapa de viteză-demifond de la Palanka.
 

În următorul weekend – 28 Iunie 2014 - vor fi organizate trei etape: viteză, fond şi, respectiv, maraton, astfel:
12.   Etapa de viteză de la Oancea.
13.   Etapa de fond de la Krivoi Rog
14.   Etapa de maraton de la Pavlograd, distanţa de concurs de aproximativ 850km.
15.   Iarăşi o etapă de la Palanka vom avea în data de 6 Iulie 2014.
Concursul de Derby UCPR va avea loc în data de 12 Iulie 2014 împreună cu alte două etape, după cum urmează:
16.   Etapa de viteză de la Măicăneşti.
17.   Etapa de fond de la Vasylivvka, Ukraina, 760km distanţă de zbor.
18.   Etapa Derby maraton cu lansarea din binecunoscuta localitate Donets’k, 960km.
19.   Iarăşi Palanka în data de 20 Iulie 2014.


În weekendul 26 Iulie 2014 vom avea din nou trei etape de concurs:
20.   Etapa de viteză de la Oancea.
21.   Etapa de demifond-fond de la L’vove.
22.   Etapa de Derby privat, un concurs de maraton cu lansarea din localitatea ucrainiană Krasnodon, distanţa de zbor fiind de peste 1100km.
Sezonul 2014 se va termina în data de 2 August cu trei etape, după cum urmează:
23.   Etapa de viteză de la Oancea.
24.   Etapa de demifond-fond de la Nikolaev, aproximativ 515km.
25.   Etapa de maraton de la Pavlograd.


Planul de zbor este preliminar, acesta neaparand inca pe site-ul Uniunii.
Va doresc un sezon 2014 cu multe clasari si cat mai putine pierderi printre porumbeii preferati.

Bafta!