"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 27 noiembrie 2014

"Licitatii si expozitii", traducerea articolului "Champion breeding" de Thomas Smit

Mai jos, traducerea articolului “Champion breeding” de Thomas Smit (sursa: http://www.farmersweekly.co.za/article.aspx?id=23804&h=Champion-breeding)

Pentru a avea succes în sportul columbofil va trebui să luăm în considerație pe de o parte fondul genetic, iar pe de altă parte caracteristicile fizice ale porumbeilor. Acesta este motivul pentru care licitațiile şi expozițiile sunt foarte valoroase, explică Thomas Smit.

Dacă doriți să reproduceți porumbei campioni, va trebui să studiați fondul genetic, aşa numitele caracteristici invizibile (genotipul), precum şi caracteristicile fizice (fenotipul) porumbeilor pe care doriți să-i cumpărați.
Întotdeauna am fost de părere că în timpul licitațiilor şi expozițiilor poți învăța foarte multe lucruri despre porumbeii voiajori de concurs.

Licitațiile
În timpul licitațiilor, pedigree-le sunt disponibile, oferindu-vă informații valoroase despre istoricul performanțelor ascendenților şi modul în care au fost combinate diferite linii de porumbei. Veți putea identifica un prototip din care veți putea deduce modul în care au fost obținuți super zburătorii şi super reproducătorii.
Puteți, de asemenea, determina rata de succes, în ceea ce priveşte numărul porumbeilor campioni obținuți din familia de porumbei utilizată.
Este important să se studieze porumbeii care au stat la baza familiei pentru a vedea dacă aceste păsări cheie au capacitatea de transmitere genetică a caracteristicilor lor.
Puteți studia şi cuplurile de aur şi să încercați să vă imaginați cum a fost posibilă o asemenea potrivire a celor două păsări.
În general, diferențele fizice între porumbei sunt destul de subtile. De aceea este necesar să se examineze porumbei atât cu fizic bun, cât şi cu fizic rău sau porumbei urâți, şi să învățăm din pedigree.

Expozițiile
În timpul licitațiilor este studiat fondul genetic, însă imperfecțiunile fizice sunt ignorate. Atâta timp cât aceste păsări au obținut rezultate bune, înseamnă că nu nu pot avea un fizic prea rău.
În timpul expozițiilor, se pot detecta imperfecțiuni fizice.
Punând în balanță pe de o parte frumusețea porumbelului, iar de cealaltă parte abilitatea lui de a obține rezultate bune ca zburător, există o mulțime de lucruri care pot fi învățate în timpul expozițiilor.
Este adevărat, porumbeii din expoziții pot dezamăgi ca zburători sau reproducători, în timp ce zburătorii de top nu arată mereu foarte bine, dar invariabil porumbeii care au obținut rezultate bune vor fi vedetele expozițiilor.
Este uşor să întelegeți de ce. Criteriile expozițiilor pot fi severe, însă porumbeii expuşi trebuie să aibe calitatea de a zbura bine. De exemplu, un penaj mătăsos şi un corp echilibrat sunt esențiale la porumbeii expuşi în expoziții.
Zburătorii buni pot să nu fie dotați cu un penaj mătăsos, însă am văzut doar puțini porumbei campioni care nu aveau o aripă perfectă. În plus, caracterul, inteligența şi comportamentul se pot vedea în timpul expozițiilor, iar acestea au o mare importanță.
Pe scurt, există o limită a imperfecțiunilor fizice ce pot fi tolerate, astfel încât, aceste imperfecțiuni să nu devină un obstacol pentru proumbelul de concurs.

Vechi şi nou
Ce urmează? Ei bine, puteți lua exemplul campionului Corrie Naude. Ultimul său succes a fost obținut cu o familie de păsări din vechile linii de porumbei din Africa de Sud.
Acest lucru s-a schimbat de când lucrează ca formator la Sun City Million Dollar Pigeon Race (SCMDPR), după pensionarea tatălui său în 1998. El a realizat repede că singurul mod prin care îți poți asigura obținerea rezultatelor bune pe termen lung este să stai aproape de porumbeii care reuşesc să iasă învingători în astfel de competiții internaționale, ca SCMDPR.

Aşadar, el a studiat fondul genetic al porumbeilor campioni şi şi-a achiziționat porumbei de la licitațiile acestor porumbei. Totuşi, Corrie nu a achiziționat orbeşte porumbei proveniți de la crescători celebri. El s-a concentrat pe relațiile dintre descendenții porumbeilor de bază. Puii din aceste păsări a revoluționat crescătoria sa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu