"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 14 octombrie 2014

Timpul, partea a doua, traducerea articolului "About Time 2" de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “About Time 2” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

În majoritatea cazurilor, răspunzător pentru prostul obicei al porumbeilor de a nu intra repede în crescătorie este însuşi crescătorul. Porumbeii nu sunt prinşi calm, ci în grabă.
Un crescător bun face lucrurile într-un mod diferit. Este mereu sigur pe el şi poate să prindă o pasăre cu o singură mână.
Dacă încerci să prinzi un porumbel între picioare sau şi mai rău, în timp ce zboară, nu te poți aştepta ca acesta să intre repede în crescătorie după zbor.
Mai mult decât atât: Cum te poți aştepta ca o astfel de pasăre să-şi iubească teritoriul? Iar acest lucru este obligatoriu în obținerea formei.
Mulți crescători nu se comportă normal în timp ce aşteaptă sosirea porumbeilor de la concurs. Nervoşi, aceştia se plimbă de colo colo. Îşi roagă porumbeii, cu voce întreruptă, să coboare şi să intre în crescătorie. Aceşti crescători nu se comportă ca de obicei, chiar şi fluieratul sună diferit. Iar când în final, porumbeii îndrăznesc să coboare, aceştia aruncă cu grăunțe sau şi mai rău cu pietricele, pentru a-i grăbi să intre pe trapă.
Bieții porumbei şi bieții crescători. Acest mod de lucru nu este de dorit.
După o etapă de concurs, trebuie întotdeauna să ne aşteptăm cu calm porumbeii. Chiar şi atunci când în joc este câştigarea primului loc.

Hrănirea
Pentru a forma un bun zburător avem nevoie de disciplină. Iar disciplina se obține prin intermediul hrănirii. Nu înseamnă că trebuie să îmbarcăm porumbeii flămânzi. De multe ori am auzit crescători care se plângeau de faptul că porumbei lor nu intră repede, chiar şi atunci când nu-i hrăneşte în ziua îmbarcării.
Puii trebuie învățați de mici să aibe încredere în stăpân. Astfel de păsări vor intra mult mai repede decât aceia care se tem de crescător şi, chiar mai mult, de mâinile sale.
Văduvii mei au devenit mult mai blânzi după ce am început să-i hrănesc individual. Făcând asta, aceştia au început să aibe încredere în mine şi în mâinile mele. Au devenit conştienți de faptul că mâinile mele nu sunt doar cele care-i prind, ci în primul rând sunt cele care îi hrănesc.
Hrănindu-I separate, porumbeii vor realiza curând cum merg lucrurile. Atunci când intri în crescătorie şi-ți întinzi mâinile, păsările vor zbura în boxa de deasupra mâinilor tale, în aşteptarea hranei. Astfel vei deveni o prezență plăcută în crescătorie.
Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că unii masculi ar putea intra în altă boxă. Dimpotrivă, acest lucru s-ar putea să aibe un efect pozitiv, putând duce la motivarea lor şi intrarea în formă.

Mai repede
Majoritatea etapelor de viteză nu sunt câştigate de porumbeii care zboară cel mai bine, ci de cei care intră în crescătorie cel mai repede. Atunci când păsările sunt îmbarcate seara şi sunt eliberate dimineața este normal ca la întoarcere să facă câteva ture înainte de a coborî pe trapă.
Nu voi uita vizita la Christiaens, poreclit Vrăjitorul. Am mers la el într-o vinery, în timpul zilei. Nu m-am dus seara deoarece trebuia să-şi îmbarce porumbeii. Cel puțin aşa credeam.
Oricum, spre surprinderea mea, porumbeii se aflau deja în lăzi.
-          Deja ai prins porumbeii, Gust?
-          Întotdeuana las porumbeii câteva ore în lăzi,  înainte de a pleca la club, mi-a spus el. Altfel nu vor fi nerăbdători să intre în crescătorie a doua zi. În schimb, dacă aceştia stau mai mult timp în lăzi, ei vor fi mult mai motivați să se întoarcă acasă cât mai repede.
Mai mult decât atât, această metodă este ideală pentru verificarea condiției porumbeilor. Când stau în lada de transport pentru câteva ore, deseori vei fi suprins de forma lor. Bineînțeles, şi reversul medaliei este valabil.

Crescătoria
Crescătoriile mari nu ne ajută să avem porumbei blânzi şi disciplinați. De aceea, am fost foarte surprins când l-am vizitat prima oară pe Gaston v d Wouwer. Compartimentul puilor este mare, dar totuşi puii lui sunt foarte blânzi. Acest lucru demonstrează cât de bun crescător este Gaston când vine vorba de prinderea porumbeilor. În majoritatea cazurilor, proumbeii din compartimentele mari nu sunt blânzi.
Într-un compartiment mare este foarte dificil să prinzi o pasăre. Prin urmare, acestea devin sperioase. Un alt dezavantaj al compartimentelor mari este acela că porumbeii stau pe podea, lucru care mie nu îmi place deloc.
Este foarte simplu să rectificăm acest lucru, construind balustrade pentru micşorarea compartimentelor. Porumbeii vor devein mai blânzi, nu vor mai sta pe podea, şi, deoarece, vor sta mai aproape unul de altul, vor devein mai ataşați de teritoriul lor, de boxa sau odihnitoarea proprie.
Un coridor este, de asemenea, foarte bun. Poți lăsa ferestrele deschise în timp ce porumbeii rămân închişi în compartimente, lucru foarte bun atunci când ai vizitatori.


Interiorul crescătoriei unui mare campion belgian: J Vercammen. Acesta a decis să nu mai arate femelele înainte de imbarcare. Unul din cele mai bune lucruri pe care le-a facut, susține acesta.

Ajutoarele
Un alt lucru care ne ajută în intrarea porumbeilor sunt aşa numiții porumbei căzători (“droppers”), porumbei care nu zboară, dar care întotdeauna intră foarte repede în adăpost. Toți crescătorii campioni pe distanțe scurte au astfel de porumbei.
În ceea ce priveşte arătarea partenerului înaintea îmbarcării? Vor intra aceştia mai repede? Campionii au păreri diferite legate de acest aspect.
Sunt mari campioni care niciodată nu îmbarcă porumbeii fără să le arate partenerul înainte. Ații nu cred în această metodă.
Personal, îmi e foarte greu să cred că porumbelul, în drumul spre casă, gândeşte: “repede, perechea mă aşteaptă acasă”.
Azi, eu folosesc metoda văduviei totale, în trecut am folosit văduvia clasică. Pentru mulți ani am arătat partenerul înaintea îmbarcării. Până când am realizat că este pierdere de timp. S-a întâmplat de mai multe ori ca porumbeii să intre în alt compartiment la întoarcerea din concurs. Acela era compartimentul unde au crescut ca pui. Sau au intrat în boxa greşită. Se pare că aceştia şi-au uitat partenerul.

Alții
Regretatul William Geerts se presupune că a fost un specialist în materie de văduvie.
“Nu voi îmbarca niciodată un porumbel care nu şi-a văzut partenerul înainte”, puteți citi în multe articole despre el.
Mai târziu, totuşi, şi-a schimbat părerea. Pentru că a descoperit că nu este nicio diferență. Doar mai multă muncă.
Când l-am întrebat pe belgianul Jos Vercammer care a fost cel mai bun lucru pe care l-a făcut pentru a deveni campion, acesta mi-a răspuns:
-          Nu am mai arătat partenerul înainte de îmbarcare! Multă muncă în zadar şi foarte stresant. Aş fi făcut-o în continuare, aş fi făcut orice pentru a câştiga, dar mi-am dat seama că este o pierdere de timp.


Condiționarea
Este binecunoscut faptul că atunci când vrei să dresezi animalele, recompense şi-o primesc doar după ce-şi fac numărul.
Gândiți-vă la animalele de la circ: elefanții, delfinii şi, de asemenea, câinii, caii şi aşa mai departe. Nu veți da calului niciodată un cub de zahăr înaintea săriturii, ci după săritură.
Un câine primeşte dulcele după ce aduce bățul, nu înainte.
În cazul porumbeilor ordinea este coşul de transport, eliberarea şi sosirea acasă. Se numeşte condiționare.
Arătarea partenerului înainte de îmbarcare nu se potriveşte în această ordine. Poate duce doar la obosirea porumbeilor.
Dacă însă crezi în arătarea partenerului înainte de îmbarcare şi pe deasupra ai şi rezultate folosind această metodă, atunci continua să o aplici. Fă-o doar pentru a fi împăcat cu tine.
Dar eu nu cred în această metodă! Sau mai bine spus: nu mai cred!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu