"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 14 octombrie 2014

De ce?, traducerea articolului "Why?"de Ad Schaerlaeckens

Mai jos, traducerea articolului “Why?” de Ad Schaerlaeckens (sursa: http://www.schaerlaeckens.com)

De ce?
De ceva vreme, japonezii erau cei care cumpărau porumbeii noştri. Ei preferau porumbeii olandezi în detrimentul celor belgieni şi, în special, acei porumbei care s-au dovedit buni la concursurile lungi (etape de două zile).
Acest lucru nu este nici pe departe ciudat, atâta timp cât porumbeii olandezi sunt mai buni la concursurile de maraton, iar în Japonia aceste concursuri sunt foarte populare.
Se doreau în special păsările mature care câştigaseră un loc fruntaş în etapele de la Sint Vincent sau Barcelona. Dar sportul columbofil a decăzut foarte mult în Japonia, iar ei nu au mai cumpărat aşa de multe păsări.
Locul lor a fost luat de către taiwanezi. Vorbesc de perioada de acum 25 de ani. Spre deosebire de japonezi, crescătorii din Taiwan concurează doar cu puii. O altă diferență: japonezii concurau pentru câştigarea unui trofeu sau a unui campionat. Taiwanezii nu sunt interesați în aşa ceva. Ei sunt interesați de un singur lucru: banii. Din acest motiv, grămezi imense de bani sunt puse la bătaie acolo.
Astăzi, sunt foarte populare concursurile pe mare. Se pare că taiwanezilor nu prea le pasă de mulțimea porumbeilor care se pierd în acest tip de concurs. Ei nu concurează cu păsări mature, iar porumbeii întârziați vor fi oricum eliminați.

Diferit
Astăzi, columbofilia, atât în Olanda cât şi în Belgia, este afectată de cantitatea uimitoare de pierderi în rândul puilor.
De exemplu, în data de 22 Iulie 2014, în provincia Oost Brabant s-a organizat o etapă de antrenament pentru pui. Distanța medie de concurs a fost de doar 110 km. Cer senin şi uşor vânt din față. Nu mai puțin de 50% dintre pui s-au pierdut la acest antrenament.
Dar lucrul cel mai grav este altul: crescătorii nu au fost deloc surprinşi, atâta timp cât ani de-a rândul, aceştia au pierdut jumătate din pui, chiar şi pe vreme bună.

De ce?
Nimeni nu poate înțelege de ce se pierd aşa de multe păsări în zilele noastre şi de ce acest lucru nu se întâmpla în anii trecuți.
Toți mai mulți oameni se sperie de aceste pierderi masive, prea multe etape sunt anulate.
De exemplu, când temperaturile sunt peste 30 grade Celsius sunt interzise concursurile cu puii. În diminețile în care apar aşa numitele inversiuni, lansările sunt întârziate cu câteva ore.
Ce diferență față de Taiwan! Acolo crescătorilor li se spune din ziua îmbarcării când vor fi lansate păsările a doua zi, indiferent de prognoza meteo. Lansările se fac pe orice fel de vreme.
Aşa cum am menționat mai înainte, este de înțeles de ce majoritatea etapelor sunt catastrofale.
Sunt genul de etape în care doar câțiva porumbei ajung acasă, câştigând o avere. În cazul în care sute de păsări ajung acasă în finală, banii sunt împărțiți în sute de părți.
Taiwanezii, ca şi ceilalți, preferă (preferau) porumbeii olandezi sau belgieni, dar şi aceştia şi-au pierdut poziția de cei mai buni cumpărători. Chinezii au preluat controlul.

  

Un aşa numit concurs Național având 11 câştigători nu este deloc o excepție.


Uimitor
Se pare că aceştia nu au limite în ceea ce privesc banii cheltuiți pe porumbei. Oamenii de aici sunt uimiți.
De exemplu, porumbelul “Bolt” al lui Leo heremans. Vândut cu 400.000 EURO, echivalentul a 500.000 dolari. Pentru o singură pasăre. A fost această pasăre chiar aşa de miraculoasă? Hmm! Niciodată nu a câştigat primul loc, nici măcar pe club.
Chinezii vor ce e mai bun, dar cu toții ştim că, în realitate, ei nu cumpără ce e mai bun. Ei au creierele spălate la fel de mult ca şi ceilalți străini. Cumpără porumbeii cu renume şi pe cei cu pedigree.
Pentru aceştia primul loc este primul loc. Nu şi pentru mine şi alții ca mine. Pe mine mă interesează să ştiu unde a fost câştigat, împotriva căror competitori şi în ce condiții.
Ei nu realizează că într-o anumită zonă competiția este mult mai puternică decât în altă parte.
Ei vor porumbei dintr-o linie “pur㔺i nu realizează că cei mai buni zburători sunt obținuți din încrucişări.
Ei nu realizează faptul că unii crescători concurează cu 100 de păsări sau chiar mai multe, în timp ce alții doar cu o mână de porumbei.
Sunt impresionați de un crescător care are 7 porumbei în primii 100 la o etapă națională. În schimb, nu sunt impresionați de crescătorul care are doar 2 păsări în primele 100.
Dar dacă primul crescător a angajat 75 de păsări sau mai multe, atunci rezultatul lui nu este chiar aşa de spectaculos. Senzațional este rezultatul celui de-al doilea crescător care a angajat doar 2 porumbei şi ambii au clasat.
Însă, nu am auzit niciodată pe un chinez întrebând câte păsări a angajat crescătorul care a obținut un rezultat bun. Sau mai bine zis, un aşa numit rezultat bun.

Schimbare
Ceva s-a schimbat în anul 2014. Chinezii nu mai cumpără atât de mulți porumbei şi nici nu mai plătesc aşa de mulți bani, cum obişnuiau să facă înainte. M-am întrebat dacă aceştia nu au devenit mai deştepți, aşa că am întrebat câțiva chinezi de ce conaționalii lor nu mai sunt aşa de buni cumpărători, aşa cum obişnuiau să fie.
De ce aceştia cumpără păsări puține şi ieftine?
  
Explicația
Iată mai jos răspunsul acestora:
- Gradul de nesiguranță al transportului este mult mai mare. În trecut nimic nu era mai simplu decât să trimiți porumbei către China. Dacă vroiai acest lucru, doar contacta-i compania de transport şi în 3 zile clientul chinez se afla în posesia porumbeilor.
Prețul facturii era de doar 30 EURO pe pasăre sau chiar mai puțin. Mai multe sau mai puține păsări în coş decât era menționat pe factură? Nicio problemă. Nimeni nu deschidea vreodată coletul să verifice.
Dar, datorită actelor ilegale de ambele părți – europeană şi chineză – autoritățile au devenit mult mai stricte.
Păsările trebuie să stea în carantină, atât în Europa cât şi în China, multe documente trebuie completate şi doar o mică greşeală poate fi de ajuns pentru a bloca transportul.
-Teste şi reguli foarte stricte în ceea ce priveşte sănătatea. Cumpărătorii au devenit mult mai precauți, dacă nu speriați.
Autoritățile chineze nu mai cred în acele valori ridicol de mici din facturi. Ei vor să ştie exact care este valoarea unui porumbel pentru a taxa cumpărătorul cu 23.5%. Aceasta reprezintă o sumă destul de mare pentru o pasăre de 80.000 EURO.
-Mai mult decât atât, crescătorii chinezi au descoperit că europenii le vând prea mult gunoi. În parte şi din vina lor. Au o părere prea bună pentru bucata de hârtie numită pedigree. În 2014 doar un prost vrea să cumpere “Jansseni puri” sau “Huyskens van Riel” sau descendenți din câştigătorul etapei Naționale de la Sint Vincent din 1978.
Să vă spun ce mi-a spus un chinez plin de bani:
-          Nu am încetat să achiziționez porumbei, dar de acum încolo nu voi mai cumpăra nepoți din păsările bune, ci însuşi păsările bune.

Exagerat
Mai este ceva. Ca şi japonezii în trecut, şi chinezii vor câştigători de etape naționale. Dar astăzi sunt prea multe etape de acest gen, multe dintre ele cu număr mic de porumbei.

Trei etape naționale în acelaşi weekend (în Belgia), cu număr mic de porumbei în fiecare concurs este rezultatul unui management defectuos. Mai mult decât atât, azi Belgia este împărțită în secțiuni.
Deci, doar pentru o singură etapă sunt câțiva aşa numiți câştigători naționali.
În trecut, esticii se luptau pentru un câştigător national, astăzi belgianul câştigător de etapă națională se miră de ce nu-l contactează nimeni pentru a cumpăra porumbelul câştigător.
Este de înțeles: cu cât sunt mai mulți câştgători naționali, cu atât prețurile scad.

Concluzii
În ultimul deceniu mulți crescători din Olanda şi Belgia au câştigat bani mulți din vânzarea porumbeilor. Îmi e teamă că acele zile nu se vor întoarce.
Dar oare nu este în mare parte vina lor?

În trecut porumbeii care nu erau buni erau eliminați. Astăzi sunt puşi în voliere mari în aşteptarea cumpărătorilor străini. Mă întreb uneori dacă ar fi existat crescători care să concureze 75 de porumbei sau mai mult dacă nu exsitau cumpărătorii chinezi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu