"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



marți, 11 decembrie 2012

Selectia si columbodroamele, dupa articolul "How Come?" de Ad Schaerlaeckens

De ce oare porumbeii importati din tari renumite in sportul columbofil, precum Belgia si Olanda, nu dau acelasi randament atunci cand ii concuram in tara noastra? Sa vedem parerea lui Ad Schaerlaeckens despre acest lucru mai jos, dupa articolul "How Come?" (sursa: http://www.schaerlaeckens.com/):

“Radacinile sportului International columbofil isi au originea in Belgia si Olanda, acesta este un lucru bine stiut. Iar, datorita acestui fapt, columbofilii de pretutindeni doresc sa aiba in propria crescatorie porumbei belgieni si olandezi.
Daca in Liban, de exemplu, ar exista o pasare geniala, nimeni nu ar fi interesat de aceasta.
Insa belgienii si olandezii nu pot demonstra cat de bune sunt pasarile lor in concursuri. Spre deosebire de alte sporturi, nu se poate concura cu alti columbofili din alte parti ale lumii.
In ultimii ani, insa, sportul columbofil a capatat o alta dimensiune: COLUMBODROAMELE au devenit din ce in ce mai populare.”

Probabil la noi in tara exista pasari mult mai valoroase decat in Belgia si Olanda.
De ce spun asta? Deoarece sunt sigur ca selectia e mult mai dura, relieful fiind mult mai potrivnic.
Noi, insa, cautam tot timpul porumbei din ce in ce mai buni, iar pentru multi crescatori, bun inseamna sange pur, si unde am putea gasi acest sange pur decat in Belgia si Olanda.
 In goana noastra spre succes scapam din vedere ceea ce fac intradevar belgienii si olandezii. Si anume, crearea unei linii proprii. Liniile celebre de porumbei provin din aceste doua tari.
Dupa parerea mea, ei sunt adevaratii arhitecti in acest sport, noi ceilalti doar incercam incrucisari ale liniilor lor. E mult mai simplu asa, rezultatele vin mai repede. Crearea unei linii cere mult timp si mult efort.
Sa vedem ce se intampla in columbodroame. Castiga oare belgienii si olandezii toate premiile? Sa vedem mai jos parerea lui Ad:

“Columbodromul
In columbodroame isi pot introduce pasarile crescatorii din intreaga lume. Astfel, fiecare crescator poate concura cu oricine, indiferent unde locuieste, porumbeii beneficiind aici de aceleasi conditii.
Va asteptati ca belgienii si olandezii sa castige toate premiile si banii pusi in joc, dar nimic nu e mai putin adevarat. Ei nu domina, dimpotriva.
Pasari din toate tarile posibile sunt in fruntea clasamentelor in aproape toate concursurile. In special porumebii dinGermania se descurca foarte bine, iar in ultimii ani, de asemenea, cei din… Kuwait.
Columbofilii din Olanda nu inteleg acest lucru! Cum este posibil asa ceva?”

Exact ceea ce spuneam mai sus, e mult mai usor sa urci in clasamente folosind incrucisarea. Bineinteles ca si crescatorii belgieni si olandezi folosesc infuzia de sange proaspat in propriile crescatorii. Insa majoritatea isi doresc sa-si pastreze propria linie, mai ales atunci cand este vorba de marii campioni, astfel incat gradul de incrucisare este mult mai mic decat in cazul crescatorilor din alte tari.
Mai jos alte explicatii oferite de Ad:

“Diferit
Germania nu este departe de mine si, ori de cate ori merg acolo, sunt surprins sa vad toate acele dealuri, munti, vai si paduri fara sfarsit.
Si, apoi, ma gandesc la porumbei si concursuri. Acolo pasarile trebuie sa depaseasca multe dificultati, dificultati pe care pasarile din Belgia si Olanda nu le intampina in timpul concursurilor. In aceste tari, porumbeii zboara pe un teren aproape plat ca si o masa de billiard, in drumul lor spre casa.
 Si mai mult, aproape intotdeauna concursurile se desfasoara in conditii climaterice bune. Atunci cand vremea nu este buna, concursul este amanat.
Sa vedem cat de diferit este in alte tari. Am un prieten in Dubai. Acest om, Omar este numele sau, nu se putea opri din ras cand i-am spus ca noi nu concuram cand temperatura este prea mare pentru porumbei si oameni.
Pentru el 30 de grade C este o temperatura buna. Porumbeii din acea zona concureaza cand sunt temperaturi de 35 grade, in majoritatea cazurilor fara probleme.”

Eu unul sunt de parere ca porumbeii, ca si toate vietuitoarele, se pot adapta relativ usor la conditiile mediului inconjurator. Astfel, dupa o perioada de cativa ani – perioada numita de noi aclimatizare – porumbeii pot incepe sa obtina rezultate bune in noua locatie. De aia spunem ca este mai bine sa cumparam pasari de la crescatorii locali, decat de la cei din alte zone. Pentru ca va exista o perioada in care aceste pasari nu vor realiza nimic bun, iar noi ne vom grabi sa tragem concluzii gresite despre calitatea acestora.
Oricum, referitoare la cele spuse de Ad mai sus, cred ca este foarte important de mentionat si locatia columbodromului. Nu sunt convins ca un porumbel din Dubai poate invinge intr-un columbodrom din Belgia, de exemplu.

“Selectia
Columbofilii din Germania, Kuwait si alte tari, de asemenea, si-au achizitionat pasari din Olanda si Belgia. Scot pui, nepoti si stranepoti din acesti porumbei, acestia fiind concurati si selectati.
Insa, criteriile dupa care se face selectia sunt diferite datorita conditiilor mult mai grele decat in Olanda si Belgia. Datorita acestei selectii ei obtin porumbei mai puternici dupa cateva generatii. Pasari care pot face fata conditiilor mai grele, spre exemplu, cele din Africa de Sud.
Asa ca, nu este o coincidenta ca pasarile din alte tari decat Olanda si Belgia domina aceste concursuri din columbodroame. Pasarile din Germania, Kuwait si alte tari sunt mai bune!
Exista columbodroame si in Belgia. In aceste columbodroame strainii nu domina. Aici  pasarile din Olanda si Belgia se descurca bine datorita faptului ca, concureaza in aceleasi conditii ca si ascendentii lor. Putem spune ca aceste pasari sunt mai rapide si mai inteligente, iar cele din alte tari sunt mai puternice.

Japonia
Imi amintesc de o vizita pe care am facut-o candva in Japonia. Am vizitat un columbofil care concura cu pasari de la mine si se descurca foarte bine in concursurile lungi, de peste 1000 km, concursuri efectuate, de asemenea, in conditii grele.
Nu intelegeam cum reuseste, atata timp cat eu nu concurez pe distante lungi, pasarile mele sunt de distanta mijlocie.
Apoi am vazut niste pasari reproduse din porumbeii mei si am fost socat. Aceste pasari Schaerlaeckens erau foarte diferite, avand aripi lungi si corpuri puternice. Obtinuse aceste pasri prin selectie repetata, generatie dupa generatie. Si aceasta selectie s-a bazat pe rezultatele de la concursurile de lunga distanta. Astfel, acest crescator a creat alt tip de pasari.
Acum sa revenim la ceea ce cred eu ca este esential in sportul columbofil: SELECTIA este numele jocului.”

Prin aclimatizare si selectie riguroasa, combinata cu o infuzie de sange suficienta, se pot obtine porumbei care sa concureze cu succes in orice conditii si pe orice distante.
Categoriile de viteza, demifond, fond, maraton le-am creat noi selectand porumbeii pentru aceste tipuri de concursuri. Porumbelul voiajor este unul si acelasi.
Nu cred ca specializarea a ajuns asa de departe incat sa putem vorbi de rase diferite.
Cred insa, ca daca dorim sa obtinem maratonisti din porumbei de viteza, acest lucru este posibil, bineinteles intr-un timp mai indelungat.
Ideea este ca doar selectand putem ajunge sa obtinem porumbelul dorit: frumos si destept! Sau destept si frumos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu