"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 22 noiembrie 2012

Influenteaza varsta capacitatea de reproductie? dupa "Rebusul Zburatorilor" Alfons Anker

Cu totii avem in voliera porumbei batrani. De multe ori ne punem intrebarea: Are vreo influenta varsta inaintata asupra capacitatii de transmitere ereditara? Cu alte cuvinte, daca o pasare a reprodus campioni, va mai putea face acest lucru odata cu inaintarea in varsta?
Mai jos gasiti parerea maestrului Alfons Anker –Rebusul Zburatorilor:
 “Din punct de vedere genetic nu. Din momentul in care este capabil sa reproduca si pana la batranete, adica pana cand inca mai este acest lucru posibil, urmasii se aprovizioneaza la fel, din aceeasi baza ereditara pe care o primesc de la parinti. Aceasta baza ereditara a unui individ ramane aceeasi din momentul nasterii pana la adanci batranete. Singura exceptie este prezenta unei boli cronice ce determina o degradare a celulelor sexuale sau un deficit al acestora in substante hranitoare, vitamine si minerale, cand formarea zigotului, inca din prima clipa, prezinta o anumita labilitate in ceea ce priveste dezvoltarea lui. Dar nici aceste lucruri nu se datoreaza unei scaderi a capacitatii de transmitere ereditara, ci a unor cauze exterioare.”

Asadar, baza genetica ramane neschimbata odata cu trecerea anilor. Iata mai jos cateva exemple de porumbei celebrii care au reprodus sau chiar au concurat pana la varste inaintate, Alfons Anker – Rebusul Zburatorilor:
“Intemeietorul de linie a lui Aradi Laszlo are 17 ani, iar conditia lui este excelenta si inca bate bine din aripi in aer. Acest mascul de culoare inchisa a fost inelat acum 17 ani de catre Schaub Joszef, originar din familia Szafalade. In anii 60 a fost zburat, mai apoi la varsta de 8 ani a fost obtinut de catre Aradi Laszlo care, chiar din primul an, a obtinut de la el urmasi deosebiti cu doua femele: una argintie din Romania (mai tarziu, obtinandu-se pedigrce-ul acesteia, s-a constatat ca aceasta se tragea din porumbeii originali Bricoux) si alta de la un vechi crescator din Budapesta, Csungo Delivid.
Acest mascul are patru urmasi care au la activ peste 10.000 de km zburati, dar intreaga grupa de urmasi arata calitati deosebite, nu numai la Aradi, ci si la alti crescatori ca, de exemplu, la Harlmann (de doua ori campion). Femelele batranului mascul au fost combinate cu un mascul original de la mine - FIGARO - combinatie din care a rezultat Aradi 269, un mascul care, intr-un an, a fost cel mai bun concurent al Ungariei. In 35 dintre cele 43 de concursuri la care a participat s-a clasat in primii 10%. Mama acestuia, 104 - in prezent se afla la mine - din 28 de clasari 26 sunt in primii 10%.
Porumbeii batrani aduc de obicei o garantie, deoarece au fost tinuti atata timp datorita valorii lor. Pe langa aceasta, ne dam seama imediat ca au un organism extrem de puternic, ori acest lucru nu este chiar un lucru lipsit de importanta pentru cei care reproduc porumbei pentru concursuri. Cel mai batran porumbei pe care 1-am gasit in publicatiile de specialitate a fost o pasare a lui Grooters care, la varsta de 21 de ani, participa la concursuri de 800 si de 1000 de km. La varsta de 22 de ani, varsta la care de altfel s-a pierdut la un zbor — acest porumbel era capabil de a scoate pui.
Maurice Delbar avea in perioada anilor '30 doua perechi superproducatoare despre care de altfel am mai scris. Una dintre femele -Princeszet - a fost cumparata de la cunoscutul Portos si a trait in voliera lui Delbar pana la varsta de 25 de ani. Starul vietii columbofile a lui Jef Simons - asa numitul Kozak (rosu) a trait 21 de ani. Reproducatorul favorit (bunicul dinspre mama a lui Nelc) numit Lange-46, a trait 20 de ani. Masculul Klare al lui Valeer Desmet-Mathis a trait 22 de ani.”

Varste cu adevarat impresionante. In zilele noastre, din cauza multitudinii de tratamente aplicate si a zborurilor din ce in ce mai dure, facute de multe ori fara pasiune, aceste varste par doar un vis frumos.
Sa angajezi un porumbel de 21 de ani la 800 de km pare a fi o nebunie acum. Asta ar trebui sa ne puna un mare semn de intrebare.
Bafta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu