"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 30 august 2012

Pierderea puilor in concursuri

Suntem in plin sezon competitional cu puii 2012, iar pierderile pasarilor sunt mai mari ca niciodata. Multi columbofili cu experienta, dupa pierderile suferite in primavara la concursurile cu porumbeii maturi, acum se gandesc serios sa renunte la acest sport din cauza pierderilor semnificative a puilor in aceasta toamna.

Care sunt principalele motive pentru pierderea puilor in concursuri?

1. Pregatirea insuficienta a puilor inaintea de angajare in concurs. Ma refer aici la la lipsa unui program de zbor zilnic in jurul crescatoriei si, deasemenea, la antrenamentul individual (privat) insuficient inaintea inceperii zborurilor cu clubul.

2. Angajarea in concursur a puilor prea mici. Multe cluburi si asociatii nu iau in calcul si zboruri pentru seria a doua de pui, urmarea o banuim cu totii. Pentru a nu ramane cu puii scosi mai tarziu, nezburati peste iarna, multi crescatori prefera sa-i angajeze si pe acestia, iar de multe ori acestia sunt primii care se pierd.

3. Gradul de naparlire avansat. Din dorinta de a avea pui cu cat mai mare experienta, reproducem cat mai devreme, fara sa ne gandim la naparlirea avansata in momentul concursurilor din toamna.
Sunt crescatori care folosesc metoda intunericului sau alte metode pentru intarzierea naparlitului, dar cati dintre noi dispunem de mijloace pentru a aplica aceste metode.
Multi spun: "Daca X face perechile in februarie, eu de ce sa nu le fac?", fara sa tina seama de conditiile crescatorului X.

4. Recuperarea insuficienta a pasarilor dupa concurs, respectiv pregatirea insuficienta dinaintea concursului.
Gradul de stres inoculat pasarilor prin participarea la o etapa de concurs este substantial mai mare in cazul puilor decat in cazul maturilor. Multi spun: "nu dau nimic la pui, trebuie sa fac selectie". Asa e, dar prin aceasta selectie riscam sa ramanem cu compartimentul puilor gol in doar cateva etape.
Recuperatoarele si suplimentele naturale de genul electrolitilor, glucozei, drojdiei de bere, uleiului de usturoi, etc, ca sa nu mai spun de grit si vitamineral, nu trebuie sa lipseasca din programul de pregatire si recuperare a puilor.

5. Angajarea puilor in stare precara de sanatate.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru pierderile masive de pui in primele etape - cele de antrenament. Acesta este motivul pentru care anul asta am vrut, dar de la anul sigur nu o sa mai particip la etapele de antrenament cu clubul. Pentru ca la aceste prime etape procentul porumbeilor bolnavi din masina de transport este foarte ridicat. Prin urmare riscul de contaminare este urias.
Adeno Coli este si va fi mult timp una dintre bolile cele mai de temut in cazul puilor.

6. Deteriorarea simtului de orientare/navigare datorita noilor tehnologii care se inmultesc in mod exponential. Ma refer aici la internet, telefonie mobila, GPS-uri, etc.

7. Conditiile climaterice extreme. Canicula se pare ca a fost problema principala de pana acum in acest sezon. Cu toate ca pasarile au fost eliberate destul de dimineata - in jurul orelor 6.00 - 7.00, iar temperatura nu era prea ridicata.
Ca o observatie, se pare ca in acest weekend - 25-26 August - cele mai mari pierderi au fost la etapele organizate in Transilvania. Din ce vad pe net etapa de la Medias (pentru crescatorii din Prahova) a fost catastrofala. In schimb pentru cei care au zburat pe Moldova - cazul meu - pierderile au fost normale (eu unul am pierdut 2 din 16, deci undeva la 12% din efectiv).
Intamplator luni 27 August ma intorceam acasa dinspre Oradea catre Ploiesti. Tot drumul, pana am trecut muntii am avut parte de o ploaie tomnatica, temperatura fiind de maxim 20 C, in conditiile in care dincolo de munti vremea era mult mai buna. Iar cu numai o zi in urma, temperaturile au fost de 42 C, fiind cod portocaliu sau galben de canicula pe tot cuprinsul tarii.
Mai mult ca sigur fronturile atmosferice la altitudinile de zbor au inceput sa se miste inca de duminica, iar porumbeii au fost prinsi in aceste fronturi de aer cu temperaturi diferite - inversiunile termice. Despre aceste inversiuni am scris intr-o postare mai veche, si am vazut cum pot duce la disparitiile puilor chiar de acasa.
Articolul aici: http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.ro/2012/01/inversiunile-atmosferice-sau-de-ce.html

8. Conditiile de transport. Asigurarea unor conditii bune pe tot parcursul transportului, dar si la locul lansarii, cu respectarea regulamentului sportiv este una dintre principalele conditii pentru asigurarea unui concurs reusit.

9. Conditiile din propria crescatorie. In primul rand aglomerarea, stresul, dar si diversele lipsuri din propria voliera pot determina chiar si o pasare buna sa-si aleaga alta casa.

10. Intersectarea rutelor de zbor. De multe ori observam cum rutele de zbor a diferitelor asociatii si federatii se intersecteaza. Nu este vina nimanui, mai ales atata timp cat avem mai multe federatii.
Doar ca stolurile se intalnesc undeva pe traseu, si, mai ales in cazul puilor, exista tendinta de schimbare a traiectoriei initiale.
Sa ne gandim la cativa pui care se intalnesc cu un stol foarte numeros zburand in directii diferite. Cu siguranta atractia stolului si a sigurantei oferite de acesta ii va face pe singuratici sa se intoarca din drum.

11. Coraborarea tuturor motivelor expuse mai sus.
De ce unii porumbei au ajuns totusi acasa, iar altii nu? Pentru ca primii au fost mai bine antrenati, mai bine pregatiti, mai sanatosi, cu mai multe pene in aripi, si au avut astfel resursele necesare pentru a face fata inversiunilor termice si caniculei. Ceilalti nu.

Totusi, niciunul dintre motivele prezentate mai sus - cu exceptia inversiunilor termice si a caniculei - nu sunt suficiente pentru pierderi masive de la 160km.
Parerea mea este ca ceva se intampla cu campul magnetic al Pamantului in ultima vreme. Iarna cum am avut anul asta nu am avut niciodata. Apoi a urmat o primavara cu totul iesita din comun in ceea ce priveste ploaia. Au fost saptamani intregi in care soarele nu a aparut pe cer.
Acum vara cu temperaturi de peste 40 C la umbra.
Astept sa vad ce ne rezerva toamna.

Aceste modificari sunt resimtite de porumbei, deteriorarea sistemului de orientare/navigare ducand la aceste pierderile masive.
Intrebarea care se pune este: Ce se va intampla in viitor daca aceste perturbari vor continua? Se va sfarsi cu sportul columbofil?
Eu unul nu cred. Pasarile se vor adapta din mers, selectia se va face probabil altfel de pana acum, vor iesi in fata pasarile care vor sti sa se orienteze dupa alte elemente ramase nemodificate.
Datorita schimbarii sistemului de valori, cu siguranta se vor pierde in continuare pasari de top, cu multe norme si clasari. Probabil asta este explicatia pentru pierderile de porumbei campioni din acest an.
Ceva s-a modificat. Iar acel ceva era elementul care aducea campionii acasa inaintea celorlalti. De acum inainte campioni vor fi cei care se vor adapta cel mai repede la noile conditii.
In speranta unor pierderi cat mai mici va doresc bafta in continuare!


Multe alte articole columbofile despre cercetare, genetică, tratamente, etc găsiți aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu