"HONESTY is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people" - "CORECTITUDINEA este un dar foarte scump. Nu te astepta la asa ceva din partea oamenilor ieftini"

Warren Buffet



joi, 15 martie 2012

XV - Notiuni elementare - Boli si tratamente - Tricomonoza

Tricomonoza ("trichomoniasis" sau "canker" in limba engleza, “malai” in jargonul columbofililor) este cea mai des intalnita boala la porumbei, fiind cunoscuta mai ales ca o boala care produce mari pierderi pe perioada cresterii.

Agentul patogen
Agentul patogen care provoaca aceasta boala este “Trichomonas gallinae”, un parazit unicelular (flagelat). Aproape fiecare porumbel este purtator de Trichomonatidae, acest flagelat traieste pe mucoasa ciocului, faringelui, esofagului si gusei.
Porumbeii afectati elimina in mediul exterior agentul patogen prin intermediul salivei, laptelui de gusa (transmiterea bolii de la parinti la pui) si dejectiilor. Contaminarea se mai produce si prin intermediul adapatorilor, deaceea multi crescatori recurg la inlocuirea periodica (dupa fiecare masa) a adapatorilor cu unele tinute in prealabil intr-o solutie dezifectanta.
De retinut ca acest parazit rezista doar cateva minute in mediul natural, prin urmare aceasta boala se poate controla.

Simptomatologie
Stresul provoaca o crestere a numarului tricomonadelor si boala incepe sa afecteze porumbelul.
Porumbeii prezinta scaderea vitalitatii, diaree si inrosirea faringelui. Acestea sunt primele semne de alarma care trebuie sa ne puna intr-o stare de alerta.
In continuare pe cerul gurii apar puncte galbui (de unde provine si denumirea de “malai”), puncte ce cresc in volum odata cu accentuarea bolii. Aceste depuneri nu trebuie indepartate pentru a nu provoca sangerari.

Puii sunt cei mai afectati. De aceea unii crescatori obisnuiesc sa administreze tratament puilor imediat dupa intarcare. Altii nu fac acest lucru, deoarece doresc ca puii sa-si dezvolte imunitatea. Trateaza doar in timpul etapelor, cand stresul intra in scena.
Cu siguranta unii dintre puii proaspat intarcati au un grad mare de tricomonade, dar prin intermediul medicamentelor nu le oferim sansa de a trece singuri peste boala, ci mai mult, le distrugem armele de lupta impotriva infectiei.

Important: Pasarile care nu pot ramane sanatoase la un nivel minim de stres, nu trebuiesc tinute.
In cazul puilor apare infectia ombilicala cu formare de abces ce poate ataca intreg organismul. La puii de 10-14 zile apar excrementele apoase cu miros acru, piuit dupa mancare si regres in dezvoltare.
De ce apar cuiburile umede? Din cauza inflamarii tractului digestiv al parintilor, apare senzatia de sete, ceea ce duce la un consum excesiv de apa, apa ce va fi pompata in pui.

Alte simptome:
-          Prezenta unei cantitati mari de mucus fluid in gat,
-          Inghitit repetat, in special dupa ce pasarile aterizeaza de la antrenament.
-          Pozitia “pinguinului” – pasarile se lasa pe spate pe coada.
-          Penaj zburlit si uscat (datorita caderii penajului inferior).
-          Scaderea greutatii
-          Lipsa de voiciune, ezitarea de a zbura
-          Excremente de culoare inchisa, negricioase, bucati mici, compacte, acoperite cu un strat mucos-lucios.
Grad de vulnerabilitate ridicat prezinta in special pasarile care au fost tratate in repetate randuri contra acestei boli, parazitul creand propria imunitate la antibiotic.


Forme de boala
Boala are mai multe forme:
Forma faringeala – este cea mai intalnita, prezentandu-se sub forma depunerilor galbene din gatul pasarii, depuneri care in cazurile severe, pot ingreuna hranirea sau chiar respiratia.
Forma ombilicala – se transmite de la cuibul infectat in corp la puii inca mici, la nivelul abdomenului.
Forma pe organe – in cazurile cele mai severe, tricomonoza afecteaza organele interne, cel mai afectat fiind ficatul.

Diagnostic
Tricomonoza poate fi identificata printr-un examen microscopic efectuat pe probe recoltate de pe mucoasa faringiana sau a gusei. Se poate face analiza si dupa 20 de ore pe cadavrele porumbeilor.

Diagnostic diferential
Uneori, la porumbeii maturi putem gasi in partea posterioară a faringelui, puncte mici de culoare alba, care nu sunt semne ale infectiei cu Trichomonas. Este vorba de noduli care provin din secretia glandelor salivare care s-au intarit formand mici calculi. Nu trebuie indepartati acesti noduli, existand riscul de sangerare.

Tratament
Pentru tratarea tricomonozei se folosesc produse pe baza de ronidazol, metronidazol, dimetridazol.
Dintre produsele existente pe piata amintesc: Ronidazol 10%, B.S., Gambakokzid, Trichoplus, Trichocure, Flagelstop, Chevi-col, Columboviofort, etc.
Tratamentul curativ dureaza, de regula, 5-6 zile, iar solutia trebuie reinnoita in fiecare zi.

Porumbeii nu devin imuni la aceasta infectie, deaceea uneori, in special in timpul concursurilor cand riscurile de infectie sunt mai mari, trebuie sa tratam preventiv. In acest caz sunt de ajuns 1-3 zile de tratament, functie de gradul de dificultate al concursului, la fiecare 3 etape de concurs.

Deasemenea, un tratament preventiv se va face intotdeauna inaintea vaccinarii contra paramixovirozei.

Recomandari pentru administrare
Nu trebuie sa se abuzeze de aceste medicamente (folosirea lor la intamplare, sau fara motive intemeiate), deoarece tricomonadele pot deveni imune. Tratamentul trebuie sa se faca conform indicatiilor de pe prospecte.

Cu cat tratam mai rar, cu atat tratamentul va fi mai eficient atunci cand il vom aplica.

Nu se administreaza mai putin decat este recomandat (doza mai mica sau o perioada mai scurta), deoarece tricomonadele mai puternice pot supravietui si pot forma o familie care cu greu se mai elimina. Este valabila zicala: “ceea ce nu le omoara (pe ele tricomonadele), le intareste”.

Este recomandat sa nu se foloseasca, in cazul tratamentelor repetate,  medicamente cu aceleasi substante active, pentru a obtine un randament maxim.

Atentie la doza folosita, aceasta este calculata pentru o temperatura ambianta de cca. 20 grade C si va trebui ajustata functie de temperatura curenta.

Avand in vedere ca majoritatea medicamentelor se dau in apa de baut, se tine cont de faptul ca iarna porumbeii beau mai putina apa iar vara mai multa. Din aceasta cauza, unii crescatori prefera dozarea prin hrana, umectand boabele de care se va lipi pulberea medicamentoasa.
Uneori nu putem gasi in prospect indicatii cu privire la dozarea medicamentului pe hrana. Raspunsul este urmatorul, valabil in cazul tuturor medicamentelor: o doza de antibiotic la un litru de apa inseamna doua doze la un kilogram de hrana.

Tratarea zburatorilor timp de o saptamana inaintea sezonului nu este gresita. Dar tratarea acestora de fiecarea data, dupa fiecare concurs poate conduce la probleme pe termen mai lung.

Prevenirea bolii
Pentru ca prevenirea este mai buna decat tratarea, trebuie luate masuri de precautie.
Deja este foarte cunoscut faptul ca administrarea unor suplimente naturale poate sa tina departe tricomonoza.
Este vorba in principal de otetul de mere cu miere, sucul de lamaie, vitamina C, acestea scazand PH-ul foarte mult si impiedicand astfel dezvoltarea tricomonadelor.
Deasemenea, intotdeaua, apa trebuie servita curata si proaspata, adapatorile fiind periodic schimbate si dezinfectate folosind in acest scop o solutie pe baza de cloramina.

Noua tendinta este de a folosi in extrasezon cure de tratamente naturiste folosind otetul de mere cu miere (prima saptamana), uleiul de usturoi (a doua saptamana), apoi pauza o saptamana dupa care procesul se repeta. Astfel, medicamentele impotriva tricomonozei si a altor boli au devenit inutile.

Tratament complementar
Dupa un tratament cu antibiotice, obligatoriu se vor administra probiotice pentru refacerea florei intestinale. Se poate folosi cu succes Kefirul in acest scop.
Trebuie administrat si un protector hepatic pentru a minimaliza efectul antibioticului asupra ficatului. Este stiut ca orice medicament afecteaza ficatul.
Deasemenea, in timpul tratamentului si dupa tratament trebuiesc administrate vitamine.
Eu unul folosesc si drojdie de bere si ulei de usturoi pe mancare, cel putin 2 zile in timpul tratamentului. Uneori chiar Glucovit pentru a oferi organismului slabit de boala o energie suplimentara.
Usnegano este deasemenea un produs foarte bun pentru prevenirea tricomonozei.

Un ultim sfat
Porumbeii care nu-si pot mentine sanatatea 365 de zile pe an, si mai ales aceia care se imbolnavesc primii sau sunt singurii afectati, in timp ce ceilalti porumbei raman sanatosi, vor trebui eliminati din crescatorie.

Va urma:
XVI - Notiuni elementare - Boli si tratamente - Salmoneloza

Celelalte articole din aceeasi categorie le puteti accesa aici:
http://porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/p/notiuni-elementare-in-sportul.html










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu